HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

A Turáni Átok

2009.01.25. 15:20 Nomen Nescio

Legismertebb változata szerint a vallást erőszakosan terjesztő István ellen fellázadó sámánok, Táltosok szórták az átkot a magyarokra, amely szerint ezer évig, más források szerint, amíg az új vallást követik, addig a magyar magyarnak ellensége legyen…

 

Másik változatában az átkot Vajk (István) zúdította népére, amikor a törzsszövetségi esküt megszegve ragadta magához a hatalmat, holott Koppány következett volna Géza halála után.

Érdekes tévhit, hogy a keresztény István a pogány Koppány ellen vívott harcban szerezte meg a hatalmat. Nem a harc ténye vitatható, hanem Koppány állítólagos pogánysága. Nem általánosan ismert tény, hogy míg István a nyugati, addig Koppány a keleti kereszténység szellemében nevelkedett. Politikai és gazdasági kapcsolatainkat egyaránt kiépítettük Bizánc és a Német Római birodalom felé is.

 

Ami a táltosokat, az ősvallást és a velük szemben terjesztett kereszténységet illeti, itt is van mit átgondolni. Az ősi magyar vallás nem volt jelentősen eltérő gondolkodású, mint a keresztény felfogás. Vallási téren legalábbis nincsenek nagy ellentétek. A Kárpát-medencében járó hittérítők maguk számolnak be róla helyenként, hogy ezek a népek (magyarok) keresztényebbek, mint sok keresztény ország népe. Ahol a különbözőségek megjelennek, az a keresztény egyház uralmának, és a Pápa hatalmának elismerése. Ugyanis abban az időben nem annyira a vallás alaptanításait kellett tűzzel-vassal terjeszteni, hanem az egyházi világgal együtt járó feudalizmust, tehát egy a szokásokhoz képest nagyon eltérő hatalmi berendezkedést.

 

István országlásával véget ért a viszonylag demokratikus törzsközösségi szerveződés. A feudális függőségek megerősítéséhez fel kellett bomlasztani a hagyományos értékrendet és hatalmi, képviseleti szokásokat. Megszűnt a kettős királyság ideája is, tehát a világi és a szellemi vezető eggyé vált a nemzetségek élén. Korábban a két pozíció élesen elkülönült. A szakrális vezető pozíciójának megszűntetésével vált lehetővé a Pápai hatalom elismertetése.

 

Tehát ha az átok létét nem kérdőjelezzük meg, akkor a történet egy sokkal árnyaltabb, a történelemkönyvek által festettől nagyon eltérő beállítottságú világot találunk. Ha maga az átok igaz, akkor annak eredete és valóságtartalma a ma fellelhető történetek összességéből állítható újra eggyé.

Szólj hozzá!

Címkék: szentkorona

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr17901341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása