HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Morfondírozok a pártfinanszírozásról

2012.05.18. 08:47 Nomen Nescio

Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén arról beszélt, hogy meg kellene szüntetni 2013-ban és 2014-ben a pártok állami támogatását, írta információira hivatkozva az Origo. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy Orbán megfontolásra javasolta a kérdést. A hírportál úgy tudja, hogy a kormányfő a költségvetés rossz helyzetével indokolta az ötletet.

/.../

Április elején közös politikai nyilatkozatot írt alá a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről a Transparency International Magyarország kezdeményezésére tartott egyeztetés után.

A nyilatkozatban a pártok vállalták, hogy a parlament őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Ehhez hat alapelvet határoztak meg, amelyek alapján törvényt alkotnak osszel.

Ezek közé tartozik, hogy biztosítani kell a pártok működéséhez szükséges minimális állami forrásokat és ösztönözni kell a pártokat arra, hogy magánszemélyektől gyűjtsenek támogatást, ugyanakkor el kell kerülni a túlzott állami függoséget és a gazdasági érdekcsoportoknak való kiszolgáltatottságot.

index.hu

Hogy is mondjam?! Érdekes helyzetek teremtésében a regnáló kormány igencsak jeleskedik. A magam részéről a pártfinanszírozást úgy, ahogy van, megszüntetném, tehát alapvetően akár egyet is érthetnék a felvetéssel, csakhogy... És a csakhogy ebben az esetben is a részletekben bújik meg. 

Engedtessék meg egy kis kitérő. Amikor az Adidas, a NIKE, a LEE, vagy az AUDI elmegy "távolkeletre" gyárat építeni, akkor, vajon munkahelyteremtő, vagy kizsákmányoló? És a "távolkeleten" megtermelt áru távolkeleti-e, vagy ugyanúgy Adidas, NIKE, LEE, vagy AUDI termék? Az más kérdés, hogy ugyanabban a gyárban az ötödik műszakban készül a hamis márkajelzésű, olcsó tömegcikk is.

A pénz hasonlóan árucikk, mint a farmer, a sportruházat, vagy egy gépkocsi. A pénz értékét legtöbbször nem tudjuk mivel magyarázni, mint elvont közgazdasági fogalmak. Azt lehet tudni, hogy egy precízen szerelt német autó, vagy egy svájci óra jó, de hogy egy valuta mitől jó vagy rossz, azt sok tényező befolyásolja. Adósbesorolás, gazdasági és termelékenységi mutatók, meg persze nemzetközi kapcsolatok és a globális politikai széljárás.

A felsorolt cégek ismert márkák, ahol a gyártónak érdeke, hogy a fogyasztó egy arculaton, márkajelzésen keresztül felismerje a marketing által közvetített értékeket. A pénzpiacon a márkajelzések nem pont így viselkednek. Ugyan a forintot Magyarországon nyomtatják, de azt már nem a magyar állam bocsátja ki, 

"Nem érdekel, milyen bábut ültettek Anglia trónjára... Az az ember, aki szabályozza a brit pénzkibocsátást, szabályozza a Brit Birodalmat is. És én irányítom a Brit pénzkínálatot."  /Nathan Rothschild/

Magyarországon már nem forint van, csak ezt sokan nem tudják. A többség elhiszi, amit a szeme mutat, mikor a pénztárcában FORINT feliratú papírokat láttat. És a számlaegyenleg értesítő is hazudik, amikor forintban tünteti fel az aktuálisan rendelkezésünkre álló pénzeszköz készletet. Magyarországon EURO van, csak forintnak álcázzák. A Magyar Nemzeti Bank függetlensége pedig kizárólagosan a magyar állammal szemben valósul meg. 

Így tehát politikai értelemben véve meddő a vita, a pártok finanszírozását tekintve. A váltópártok bármelyike nagyjából kénytelen azt tenni, amit az Európai Mainstream megkövetel. Ugyanakkor gazdasági vonatkozásaiban mégis van miről beszélni, hiszen a demokrácia alapkérdéseit érint.

Vegyük sorjába!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz-KDNP elnöke azt javasolja, hogy a következő két évben ne kapjanak állami támogatást a pártok. Ha a javaslatot elfogadja a Tisztelt Ház, úgy több dolog is következhet. Előállhat az, ami pár éve már megtörtént, hogy néhány párt kénytelen volt hitelt felvenni. De akár bekövetkezhet az is, hogy a pártok saját lábukra állnak és működőképessé válnak az állami köldökzsinór elvágása után is. 

Az első esetben talán felborul a parlamentáris demokrácia, és megvalósul a jelenleg ellenzékben lévők legrosszabb rémálma, a Fidesz totális diktatúrája Magyarországon. Nyilván van rá (anyagi) érdek, hogy ezt a forgatókönyvet erőltessék majd a honpolgár tudatába azok, akik ma egy lépéssel hátrébb kerültek a húsosfazéktól. Az utóbbi esetben pedig felvetődhet, hogy az elmúlt húsz esztendőben mennyi irdatlan sok pénzt vittek el a pártok pusztán azért, mert a jóhiszemű választópolgárok ezt elnézték. 

A kampány drága dolog, és a cehhet valakinek állni kell a végén. Nincs ingyen terem, ingyen hangtechnika, ingyen tapsoló, ingyen plakát, de plakátragasztó sem... Akkor ki fizeti a révészt? Alapesetben a választópolgár, aki adóinak egy részét erre fordítja az állam jótékony közbenjárásával. Teszem azt, Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért pártelnöke X forint adót fizet, amiből a törvények szerint az állam a pártokat (is) finanszírozza. Történetesen az MSZP-t, az LMP-t, a DK-t... Ezt Vona Gábor, talán joggal kifogásolhatná, mert önszántából a nevezett pártoknak nem pont finanszírozást juttatna, de hogy mit, azt inkább ne kezdjük boncolgatni.

Ugyanakkor, pártelnökként Vona Gábor joggal számíthat arra, hogy saját pártja is állami apanázsban részesül, amit talán Schiffer András kifogásolna joggal, hiszen az Ő elveivel szöges ellentétben álló párt mozgásterét növeli az állam jótékony gondoskodása. De hát ilyen a demokrácia -tetszettek volna forradalmat csinálni (Antall József, egykori miniszterelnök megjegyzése)!

Azt szokták mondani, talán én magam is mondtam már hasonlót, hogy a demokrácia a többség hatalma a kisebbség felett. Sajnos még ez sem igaz. Általában a választók fele nem megy el szavazni a négyévente megrendezésre kerülő országgyűlési választásokra. A másik fele pedig nagyjából felesben szavaz egyik, vagy másik váltópártra. Végeredményben pedig, az ország alig negyede által választott képviselők is úgy cselekednek, ahogy azt a frakciófegyelem előírja számukra. A Tisztelt Ház képviselői többé nem Bivalybasznád és Jászfaszajenő képviselői, hanem egy párt fegyelmezett, vagy fegyelmezetlen katonái.

A pártokat pedig gazdasági érdekek mozgatják. Talán egynémely becsületesebb honatya/honanya szíve valóban az őt megválasztó körzetért dobog, de ez kellően elégtelen feltétele annak, hogy ténylegesen szolgálja is választói valódi érdekét.  

Az nyilvánvaló volt az elmúlt húsz esztendőben (is), hogy állami megrendeléseket a mindenkori aktuális kormányt korábban helyzetbe hozó (hivatalosan, vagy a háttérből anyagi és más egyéb erőforrásokkal segítő) gazdasági körök szoktak kapni. A kampányfinanszírozás úgymond befektetés, ami a majdan elnyert tenderekben fizetődik ki, többszörös hasznot hozva.

Olyan kérdéseket most messze kerüljünk el, mint a pártokat támogató óriásvagyonok felhalmozásának módja, hiszen az a jelenlegi témától messze vezetne minket. Azt azért szögezzük le, hogy a 135 milliárd forintos vagyonnal büszkélkedő Csányi Sándor, az OTP elnök vezérigazgatója, "néhány év" alatt annyi pénzhez jutott, amennyit egy fizetésből élő honpolgár (nettó 160000 Ft havi jövedelemmel számolva) 70 312,5 év alatt kereshet meg... ha eléldegél addig és soha egy megveszekedett fillért el nem költ.

Érdekes dolog a pártfinanszírozás, pedig még hozzá sem láttunk a boncolgatáshoz. Az állam nem profitorientált gazdasági társaság. Az állam egyenlege nulla kell, hogy legyen, természetesen a szükséges tartalékok képzése felett. Az állam, a rendelkezésére álló eszközöket, törvényben meghatározott feladatokra, a törvényben meghatározott módon kell fordítsa. Az állam, törvényben meghatározott módon támogatja a közfeladatokat ellátó szervezeteket, így a pártokat is. Felmerül a kérdés, hogy a pártok mennyiben látnak el közfeladatot, vagy képviselik egy szűkebb réteg érdekeit? Egyáltalán képviselnek-e bármiféle állampolgári érdeket a saját, jól felfogott érdekeiken kívül?

Amikor ükapám az Alsóház elnök, Felsőházi tag volt, még nem voltak pártok. Pontosabban a pártok az Országgyűlésben álltak össze, bizonyos ügyek mellett, vagy éppen ellene. A kampányfinanszírozás némiképp egyszerűbb volt abban az időben. Minden képviselőjelölt a saját vagyona, és az őt támogatók terhére korteskedhetett. Igaz az is, hogy a választójog abban az időben nem volt általános és teljes. Az idők változnak...

Mára, a pártok (hivatalos) költségvetésének akár kilencven százalékát is kiteheti az állami támogatás. Ez lehet közvetlen, vagy alapítványokon keresztüli, de jogos igény az átláthatóság és elszámoltathatóság. Amikor elválasztjuk a pártokat az állami csecstől, akkor nem marad más, mint a tagi és szimpatizáló közadakozás, meg a gazdasági társaságok és lobbik pénze. Nem is beszélve az esetleges külföldi juttatásokról, amik aztán végképp értelmezhetetlenné teszik a pártoknak azt a képességét, hogy állampolgári érdekekért küzdjenek.

Mintha önellentmondás lenne, hogy csökkentsük a pártok államtól való függőségét és ezzel egy időben csökkentsük a gazdasági lobbiktól való függőségét is. A közadakozás persze magasztos eszme, de egy tévéspot, egy rádióreklám, egy óriásplakát rengeteg pénzbe kerül. És akkor még szóba sem kerültek azok a közfeladatok, amiket elvben ellátnak a pártok.

Ez véletlenül nem az a gondolatsor, amit egy jónak ígérkező megoldással tudok befejezni. Ugyan van elképzelésem arról, hogyan működhetne a lehetőségekhez képest jobban az állampolgárok érdekképviselete, de az kevéssé illeszkedik a mai értelemben demokratikusnak nevezett állam működéséhez. Különösen olyan környezetben, ahol a jog felette áll az erkölcsnek. Mert ma olyan világ van, ahol ha jobbról üt neki fütyöl, balról üt neki fütyöl, mi pedig mehetünk Isten hírivel...

80 komment · 3 trackback

Címkék: választás parlament alkotmány hatalom belpolitika jogegyenlőség szép új világ szentkorona iusmurmurandi

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr874523559

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.05.18. 14:14:02

Áder János életrajza: íme egy újabb nímand, egy elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományos, kulturális, üzleti vagy akár sportte...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.05.18. 14:10:46

Unortodox nemzetromboló gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munka...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.18. 14:07:26

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mese1 2012.05.18. 13:36:17

Ugyan már! Az ellenzéknek több külföldi támogatója van (ami elég érdekes...), LMP és Bajnai amerikából kapja a manit, Jobbik finanszírozása meg érdekes fölöttébb, és igen rejtélyes..

Logan Grimnar 2012.05.18. 13:50:52

Pártoknak, egyházaknak semmi állami pénzt! Tartsák el a tagok mindkettőt!
Lehet rettegni kedves efftássak a zorbáni diktatúrától, de speciel ebben a dologban a Patásördögnek igaza van :-)

OkoskaTo:rp 2012.05.18. 13:54:20

mese1: Miért nem egyből Izraelből?

NIL7 2012.05.18. 13:54:37

Könnyen átlátható terv ez, ami a Fidesznek nem jelent semmilyen veszteséget, mert a kassza kulcsa nála van, azaz gyakorlatilag bármikor bármennyi közpénzt átirányíthat a saját céljaira. A többi párt (pártocska) pedig hiába rendelkezik egyéb forrásokkal, de mégis csak egy alapos kitolás a biztos finanszírozás megvonása. Nagyon korrektnek tűnne az ötlet úgy, ha a következő választások után lépne érvénybe.

NWolf 2012.05.18. 13:57:08

@mese1: A Fidesz meg a Simicskának adott milliárdokból kapja a pénzt illegálisan, amit ÉN fizetek meg, és ez többszöröse annak amit az összes többi párt legálisan kaphat 4 év alatt.
Csak a hülyéknek és a Fideszzombiknak nem esik le- itt bizony Orbán bevallotta, hogy másként már nem tudja megnyerni a választást, csak törvénytelen eszközökkel, csak hogy ez az ötletecske pont fordítva sült el az oligarcházó politikai környezetben. ALig várom hogy ezek után hétfőn leszavazzák az oligarcha-bizottságot.

Minfield 2012.05.18. 14:00:54

"Megvalósul az ellenzék legrosszabb rémálma, a Fidesz totális diktatúrája Magyarországon?"

Én ezt már 2006-ban láttam, és erre a 2008-as válság még csak rátett egy lapáttal. Tessék elfogadni, hogy a történelem ismétli önmagát, és a kisember szívja a legnagyobbat!

Elijah_Baley 2012.05.18. 14:06:14

a fideszenk nincs reális alternatívája, akkor meg minek pénzt tolni veszteséges projektekbe?

Balance Of Power 2012.05.18. 14:08:24

Arról van adat, nyilvántartás, hogy jelenleg milyen cégek, magánszemélyek támogatják anyagilag a pártokat? Mert hogy a Jobbikot gondolom rengeteg vállalkozó támogatja pénzzel, eszközökkel. Mert ha igen, akkor egész egyszerűen az ilyen összegeket kell megnéznie az egyes pártoknak, hogy csak belőle elvannak-e. Ha nem, akkor még nem késő elkezdeni szponzorokat keresni. A Fidesznek több támogatója van most, mint 3 évvel ezelőtt?

@mese1: De kik? Cégek? Unatkozó milliomosok? Titkosszolgálatok?

herut 2012.05.18. 14:12:27

@Logan Grimnar: 100%-ban egyetértünk!Semmit a pártoknak,semmit az egyházaknak és ez utóbbiak is adózzanak!@OkoskaTo:rp: Mit bánom én,hogy honnan kapják!A magyar adófizetők pénzéből egy forintot sem !

Kakimaki0123456789 2012.05.18. 14:12:28

A demokracia mar regen megborult. Titokban, ejjel elfogadott torvenyek, az osszes kontroll szerv felszamolasa es/vagy feltoltese partkatonakkal, a kozvelemeny tudatos es folyamatos felretajekoztatasa.
Ne legyenek illuzioitok, itt diktatura epul.

Dr.Bio74 2012.05.18. 14:20:29

Pénz kell, ez tény. Ha nincs törvényes kiosztás, és átlátható ellenőrizhető pártfinanszírozás, akkor is lesz pénz.Lehet, hogy ezért a finanszírozásért, adott párt aztán többszörösét adja vissza majd, ha hatalomba kerül. Speciel, most is ez folyik, csak éppen most már törvényesíteni is akarják.

magyar ember teli szájjal 2012.05.18. 14:20:50

Na most már az ellenzék kényelmesen tudja majd magyarázni a kudarcát. Nem kell elgondolkodni azon, hogy a megújulás, a gazdasági koncepció és hitelesség teljes hiánya játszotta-e a főszerepet az ismételt buktájukban.

vkaresz6 2012.05.18. 14:24:35

A képlet borzalmasan egyszerű. Ha azt akarjuk hogy a gonosz oligarchák/cigányok/bankok/zsidók/imf/eu/ekb/németek/franciák/szlovákok/románok/multik/britek/amcsik/kínaiak/liberalisták/kommunisták vagy bárki akire egy átlag magyar kommentelő haragszik ne tudják a politikusainkat korrumpálni ahhoz az kell hogy mi korrumpáljuk őket.

A pártokat támogatni kell a politikusoknak meg "pofátlan" fizetéseket kell adni (nagyon pofátlanokat). Cserébe kompetens korrupció ellenes hatóság büntetésként pedig 20év + teljes vagyon elkobzás + a közügyektől való örökös eltiltás.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.05.18. 14:25:35

@De gustibusaut bene, aut nihil: ez rendben van, amint az összes közbeszerzést és a képviselők vagyonát forintra pontosan nyilvánosságra hozzák. Addig nem.

vkaresz6 2012.05.18. 14:25:56

" Magyarországon EURO van, csak forintnak álcázzák."

Ez vicces.:)

Stabilo 2012.05.18. 14:27:46

Ki nem szarja le, hogy nem kapnak pénzt a pártok?
De most komolyan?
A magyar úgyis olyan segg, hogy csak két párt közül tud választani, ráadásul úgy, hogy 4 évente mindig megeszi ugyanazt a mesét...
Elég csak meghallgatni, hogy már most mivel házzal az a MSZP. Szerintük új munkahelyek kellenek és nem jó ez a megszorításokra épülő gazdasági politika...Ne bassz, 4 évvel ezelőtt jó volt...
Teljesen feleslegesek maguk a választások is, minek? Négy évre beülne ez, négy évre beülne az, aztán megint cserélnének.
Ehhez mi a fa..nak kellenek az én adóforintjaim???

Gatinho 2012.05.18. 14:29:23

Milyen diktatúra? Hülyegyerek...

Kotkodus 2012.05.18. 14:31:45

@mese1: látom ma sok blogra fel kell menni... nehéz, melós nap...

üdv a fiúknak a központban és csókoltatom gabikát! remélem hétvégén nem kell melóznod...:)

Kotkodus 2012.05.18. 14:37:14

@Gatinho: húúú azannyát, na ezt aztán megaszontad... csak kapkodom a levegőt és nem találok választ ütős érveidre.
olyan kreatív vagy, hogy te biztosan matolcsytól tanulod a jobbagyfélteke használatát!

kitartás és nehogy elővedd a racionális balagyféltekét, mert az - mint tudjuk -depresszióhoz vezet... :)

kellemes hétvégét kívánok!

Balance Of Power 2012.05.18. 14:39:48

@Stabilo: Ja, ma reggel volt Szekeres a gonosz közrádióban a mégnemprogramdemárvitairat kapcsán, de a héten Mesterházy is mondta ugyanott az okosságot :))) Annyira, de annyira vicces, tragikomikus, hogy szó szerint ugyanazt mondják mint Orbánék 3-4 éve (zemberek stb).

Szevasztok 2012.05.18. 14:41:47

@Stabilo: "Ki nem szarja le, hogy nem kapnak pénzt a pártok?"

Ha nem kapnak nyíltan, majd szereznek burkoltan. Az jobb lesz?
(Bár a fidesz már kiépítette a maga közpénzcsatornáit, szóval nekik nem okozna különösebb fejfájást)

Kotkodus 2012.05.18. 14:42:02

viccen kívül: a pártfinanszírozást nyílttá kell tenni egy normális demokráciában.
egy párt elszámoltatható kellene, hogy legyen minden pártfinanszírozásra elköltött fillér után!

nyílván ez nem érdeke a korábbi, vagy jelenlegi kormánypártoknak (akik sokat loptak/lopnak a közösből, hogy saját finanszírozásuk biztosítva legyen), de eltörölni a pártfinanszírozás annak beismerésével egyenértékű, hogy nekünk van elegendő fekete/szürke forrásunk, így nincs szükségünk a nyílt csatornákra.

és ezt még egy fidesz-szavazótól is elvárható, hogy megértse...

Kotkodus 2012.05.18. 14:44:55

@mese1: ha ilyen tájékozott vagy egyébként a pártok finanszírozását illetően, elmondanád akkor, hogy a fidesz honnan tervezi előteremteni azt a pár milliárdot, amit 2014ben (siker)kampányra kíván költeni?

Muad\\\'Dib 2012.05.18. 14:46:31

Nyugalom, minden párnak van elég szürke forrása. A javaslat egyébként nyilván hülyeség, de gumicsontnak jó, amin megint lehet rugózni és egymást őlni...

Elijah_Baley 2012.05.18. 14:46:52

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: ezek nem igazi pártok, nem képviselik senki érdekét (na jó, a gazdasági elit érdekeit igen, de abból nagyjából egy van, és eddig az összes párt nagyjából hasonló lelkesedéssel képviselte a felső tízezret), akkor meg ki elött kéne nyilvánossá tenni és milyen céllal?

g0d 2012.05.18. 14:47:03

szerintem ennek egyetlen celja van, egyreszt az ellenzek kinyirasa - bar a maszopot ami mogott eleve ott van valami nagytoke, akarcsak a fidesz mogott nem fogja annyira erzekenyen erinteni mint a kis partokat. szallehet komcsizni, meg frocsogni kedves jobboldali honfitarsaim, csak rettento nagy ostobasag ez esetben. valamint az esetlegesen, a valasztasig alakulo uj formaciokat lehetetlenitene el ez a rendelkezes. magyarul csak annak lenne eselye parlamentbe kerulni, aki kokemeny milliardokat tud leakasztani, akar multikrol, akar magyar cegekrol. vissza is uthet egyben a dolog, mert mondjuk az uj formacioknak eleg lesz csak bankoknal, telekom cegeknel es lassan vegtelen hosszu listat irhatnank ide - kalapolni, akik szerintem onkent es dalolva adjak majd a zsetont, csak ezek takarodjanak mar el vegre!

Kotkodus 2012.05.18. 14:47:14

@vkaresz6: én megszavazom a programodat! :)

csárli hárper 2012.05.18. 14:59:19

ne bassz! ti tényleg elhittétek hogy a közgépbe öntött milliárdok ott is maradnak és nem folynak vissza a fidesz pártkasszába? nőjetek már fel, bassza meg, mert egyre szánalmasabb ez az ország...

MACISAJT 2012.05.18. 15:12:58

"Nem érdekel, milyen bábut ültettek Anglia trónjára... Az az ember, aki szabályozza a brit pénzkibocsátást, szabályozza a Brit Birodalmat is. És én irányítom a Brit pénzkínálatot." /Nathan Rothschild/"

Jól látom ezt az idézetet?:)
Mint ehhez a poszthoz tartozó keretes illusztrációt?

tomwar 2012.05.18. 15:14:41

@Logan Grimnar: Egyetertunk.
MINDEN nyilvanosan, szamlarol szamlara.
Minden partnak technikai szamot, az ado 1%-hoz. Mindenki donthet, hogy egyhazat, vagy politikat tamogat.

Vigyázz... 2012.05.18. 15:16:35

"Ha szembefordulunk a többpárti parlamentáris demokrácia intézményeivel, akkor helyette valami más fog következni Magyarországon... A parlamentáris demokráciánál csak rosszabb megoldás létezik... a parlamentáris demokrácián kívül minden más rendszer szükségszerűen vezet az egyén szabadságának elvesztéséhez..." - Orbán Viktor

"Akik a békés forradalmat lehetetlenné teszik, azok miatt válik a véres forradalom elkerülhetetlenné." - JFK

Lehet gondolkozni kedves Fideszesek, ha a 4 évenkénti, DEMOKRATIKUS parlamenti választás már nem tetszik, nem kell erőltetni, a tömegek előbb-utóbb megtalálják a megoldást a leváltásotokra, csak lehet, hogy fájni fog...

pjm 2012.05.18. 15:17:58

Nem kell párttámogatás, elég, ha a mutyi odafolyik!!!Szerintem nem kellene pártokat sem fenntartani, menjen minden a maga útján, majd a maffia rendet vág. Annak majd lesz pénze. Szerintem viszont csak villogni akar a kis genya, hogy belibbenti,: ezt is megtehetnénk kis vízhordó edények, de a kedves vezető nem tesz ilyet...Aztán meg mégis...

Parajpuding 2012.05.18. 15:18:18

Ez azért erősen rejti az öngól lehetőségét (mint tudjuk a csuti sz*r focistának is).
Tudjuk-e hány diktatúra, kormány bukott meg azért, mert valakik, sok-sok pénzzel (és fegyverrel) támogatták az ellenoldalt (mert az érdekük úgy kívánta)? Sok. Per pillanat pedig úgy tűnik, hogy sokkal többek érdeke kívánja a jelenlegi kormány bukását, mint maradását. Jogosan. És ez csak idő kérdése. A zorbán által épített rendszer fogja őt magát eltemetni.

pjm 2012.05.18. 15:20:11

@Vigyázz...: azt hívták NOSZF-nak nem? A Föld foksarkából kitörni, semmik vagyunk és minden leszünk. Vannak emlékek erről? Hát nekem igen...

pjm 2012.05.18. 15:21:24

@Parajpuding: csak az a földomlás két irányú, két pólusú lehet. A vörösingesek, vagy a barna ingesek. Melyik is a jobb?

Borogy 2012.05.18. 15:22:47

Kolompar Orban Viktator egyszer mar felprobalta a koronat a parlamentben. Szerintetek aki mar felprobalta, lemondana igazsagosan a kiralysagrol?

Ha rajta mulna eltorolne a valasztasokat.

Eljen a bejelentett napi 2 ora...F++k off Orbi Viki.

pjm 2012.05.18. 15:34:16

Megválasztottátok őket, élvezzétek hatalmukat!!! Csak ennyit tudok monani. Nem kellett a szoc, lib, lmp, a jobbikot még meg is értem. Gyerünk, ki az idegenekkel, én egyedül akaork magyar maradni a világban, hogy nyugodtan nyilazhassak hátrafelé és rovásírás faragására tanithassam a fiamt. Majd hetente egyszer talán még hús is kerül az asztalra (Ja, amikor felpakolom az asszonyt:-) )

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.18. 15:40:54

Nekem az a bajom ezzel, hogy ha a legális pénzcsapot el is zárják, az illegálisok fennmaradnak! Pl. az alapítványokon csorgatják vissza a pénzt. Persze a fityisznek, mert már minden ellenőrző posztot elfoglaltak! Szóval nagyon álságos ez a szöveg! Sajnos! :(

kvadrillio 2012.05.18. 15:58:05

" Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Belföld
A felső 1 százalék viszi a támogatások 40 százalékát

Index

2012. május 18., péntek 15:18

|

Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás érdekeltségei sok milliárd forint támogatást kaptak, a kis- és középbirtokos gazdák viszont egyre kisebb mértékben jutottak uniós pénzekhez. A K-Monitor szerint az Orbán-kormány idején tovább erősödött a támogatások elosztásának koncentrációja."

JAJJJJJ NEEEE !!!

MIT CSINÁLTAK EZEK A DEGENERÁLT MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK ÉS A MAGYAR KORMÁNYTAGOK ???!
EKKORA MAGYAR-ÁLLAM-NEMZETSIKKASZTÁST NEM LÁTOTT MÉG A VILÁG !!!!!!!!!!
ILYEN NINCS !!! ILYEN NEM LEHET !!!

BASSZAMEG.

kvadrillio 2012.05.18. 16:22:11

HMMM....MM..MMM....HOGYISVANEZ AZ AMCSIKNÁL ?....asszongyahhh...valahogyúúúgy..., hogy ott nincs a pártoknak kizárólagosan járó ÁLLAMI CSÖCS !
OTT A PÁRTOK GYŰJTENEK MAGUKNAK...ADOMÁNYOKBÓL.., ALAPÍTVÁNYIAKTÓL.., GURUKTÓL...STB...STB.....HA AZ ELLENFÉL TÖBBET GYŰJTÖTT ÖSSZE, A KÜLÖNBSÉG KIEGYENLÍTÉSÉRE, EGYENLŐ ESÉLY MIÁN KÉRHETIK AZ ÁLLAMI KIEGÉSZÍTÉST, DE SZIGORÚ ELSZÁMOLÁSSAL ! TELJES NYILVÁNOSSÁGGAL !

nU ! BÁR ÉN PÁRTOK NÉLKÜLI TÁRSADALOMRÓL ÁLMODOK.....DE AMÍG MÉG VANNAK.....GYŰJTSENEK ŐK IS MAGUKNAK ÁLOM-BÁCSI ELFELEJTÉSÉVEL ! :)

kvadrillio 2012.05.18. 16:25:56

"én irányítom a Brit pénzkínálatot." /Nathan Rothschild/" nu, ez itt a legnagyobb gond !
EZ , MEG A HASONLÓK A FÖLDI NÉPESSÉG LÉEGNAGYOBB KIZSÁKMÁNYOLÓI ! MEGÉRTEK A PUSZTULÁSRA !

DE MAJD JÖN A NIBIRÚÚÚÚ.., MEG A ZUFÓÓÓK...OCCT KERÉKBETÖRIK ŐKET HAMAROSST 2012 DECEMBER 21-ÉN...:DDDDD

lac666 2012.05.18. 16:26:36

Gyáva orbán rettegve félti a hatalmát az ellenzéktől. Beírják a történelemkönyvekbe a nevüket, meg azok a fideszdroidok is akik kussolnak ilyenkor, ahelyett, hogy felemelnék a szavukat!

valogatos 2012.05.18. 16:43:52

annyira vicces latni az elmult 2 evben a szenvedo es magan kivul sirankozo, demokraciaert aggodo balos "ertelmisegit".
roppant halas vagyok a Fidesznek, mert ezt a szorakozast nekik koszonhetem :)
Ugy is mondhatnam, hogy 2 eve nem konnyu indexesnek lenni! torokra ment, van ilyen ;)

Hertelendi 2012.05.18. 16:59:51

@valogatos: Nekem meg az a vicces, hogy vannak még ilyen kispatkányok, mint te:-)
Baromi röhejes vagy:)
Ja és te nem két éve szenvedsz, hanem mióta megszülettél:)

dunaparti 2012.05.18. 17:00:25

Orbán gondolata: A Fideszt én ellátom pénzzel, a többi pártnak pedig nem adok. A fenének basztatnak itt engem, Fidesz legyen és más semmi!

Hertelendi 2012.05.18. 17:08:30

Nem kell ahhoz Észak-Koreába menni, hogy egypártrendszert találjunk. A büdöslábu cigánygyerek nagyon kitalálta. És semmit nem tehetünk ellene! Tényleg nem?

sanyix 2012.05.18. 17:10:53

@Logan Grimnar: már megint mást mond mint amit csinál? Néhány hónapja emelték meg az egyházaknak jutó összegeket...

Guillaume sous guillotine 2012.05.18. 17:22:32

@OkoskaTo:rp: a 2010-es választáson Amerika magyarországi nagykövete az LMPnél drukkolt az új SZDSZ bejutásáért. (csak a mihez tartás végett)

Illés Béla 2012.05.18. 17:34:19

Nincsenek pártok,csak nyerészkedő érdekcsoportok
akiknek profitját mi fizetjük.
"Természetesen"ez megy nagyban is.

www.youtube.com/watch?v=7NcLDDJn_-g&feature=related

Martian (törölt) 2012.05.18. 17:35:30

@Hertelendi: jobb lenne a nullpártrendszeres demokrácia. :)

Adalberto Gellenzeeri 2012.05.18. 17:40:06

Most azt én értem, hogy a fideszzombik örülnének, ha eltűnne a többi párt. De azt nem értem, hogy nekik miért jó a fideszhatalom. Megdögletek ti is kedves fideszcimborák. orbán a ti pénztárcátok is kiüríti. Most még úgy tudjátok azért szar a dolgotok, mer a ballibgyurcsánytetvek elbszták az országot. De az új választás után mit fogtok mondani miért szar az életetek? ja és lesz-e szabad bármit is mondanotok ? Azt hiszitek nem jön majd divatba a "feketeautómegállaházelőtt" játék? Csak nem a régi formában. Ha nem fogod be a pofád egy újabb fideszgyőzelem után, nem lesz munkád, nem lesz az egész rokonságodnak sem, nem fogsz segélyt sem kapni, nem lesz helye a gyerekednek normális iskolában, nem fér majd be bölcsibe- oviba, a pézed a bankszámládról leveszik a heckerek-a rendőrség tehetetlen lesz- , nem lesz hitel, nem lesz ingyenkonyha. Na droidok milyen fasza világotok lesz ? Van már ilyen. Északkorea. Hát olvassatok róla. Ez vár ránk egy orbánországban. Hajrá fidesz!!!!!!!!!!!!!!

Elijah_Baley 2012.05.18. 17:58:59

@valogatos: ugye? a legviccesebb, h ezek a gyerekek 2 éve még konzervatív jobbos értelmiségiek voltak :)

patkányarcúáginéni 2012.05.18. 18:10:47

reagálok a címre: igen,megvalósul. lehet beszarni...

mese1 2012.05.18. 18:38:40

@NWolf: Érdekes a összes közvélemény-kutatónál a Fidesz vezet..., most is nyernének
Igen tartsa el a nép őket, sokan simicskáznak (persze bizonyítani semmit nem tudnak), azok hol voltak a Nokiás dobozoknál, Zuschlagoknál? Az LMP-t egy bizonyos Richard Field Úr pénzeli, mert elenyésző amit gyűjtenek, Bajnait meg Hillary Clinton alapítványa, a Jobbikról sejtés sincs, sokan iráni szálat emlegetnek, bár ezt nem lehet bizonyítani, és még marad az mszp, meg a DK, az egyik megszedte magát még azt átkosban és azontúl is, a másik meg ül az Apró- örökségen, kérdem akkor mi a baj?

mese1 2012.05.18. 18:40:34

@Kotkodus: Én nem kapok fizut, mint ti csak ráértem. Ti minden nap itt vagytok és ezért jól fizetnek nektek.

nagy.okos. 2012.05.18. 19:25:41

az egész írás egy zagyvaság,hogy jön a témához a kezdő zavaros "gazdasági" fejtegetés és ,hogy Magyarországon euro van?!végül is mindegy csak azt nem értem az index mi a faszért linkel be egy ilyen baromságot?!

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.05.18. 19:30:54

Remélem, a szerzőnek jólesett a fentieket megírni.
Csak azzal maradt adós, hogy mit is gondol.
Mert az annyira ismerős plebejus nyavalygáson talán már túl kellene lépni. és javasolni, mondani kellett volna valamit.
De azt ugye, nem merünk... Csak zsonglőrködni a számokkal; ki ment el, ki nem ment el (amely adatok egyébként, és ezt a szerző is nagyon jól tudja: nem igazak - viszont demagógia céljaira kiválóak).

"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát. Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét."

vakapad 2012.05.18. 20:21:55

@mese1:

1./ Úgy hallottam, hogy a KÖZGÉP markát állami megrendelésekből (adóforint, vagy mi) a kormányváltás óta 200 milliárdos összeg ütötte. Azt is rebesgetik, hogy a tulajt Simicska Lajosnak hívják. Ebből telhet erre-arra a FIDESZ házatáján, ha a többi párt megszűnik is az állami támogatás megvonása mián (3 milliárdot lehet vele spórolni - aszta! A jövőre 600 milliárdos megszorítással összesen 603 milliárd lesz, azaz 0,5 %-kal több!).
2./ Én még emlékszem arra, hogy 1998 -2002 között valami Vegyépszer nyerte állandóan az állami megrendeléseket, ők meg a dolomitot és a mészkövet konzekvensen egy bizonyos bányatársaságtól szerezték be (ócsó volt biztos). A tulaj vezetékneve megegyezett az akkori miniszterelnök vezetéknevével. És mintha a Dunaferr vezérigazgatóját is kirúgták volna akkoron, az új vezér meg rögtön megszüntette a szerződést a megszokott beszállítóval, és átpártolt a mondott bányatársasághoz. Hiába, no, az olcsóság megfizethetetlen.
2./ Azt is mondják, hogy Zuschlag 70 millióért ül börtönben (Gyurcsány alatt tették oda emlékeim szerint - ma persze más a módi).
3./ Állítólag Field úr 11 egész millióval (hűha) segítette az LMP pártkampányát - jelenleg az LMP évente kétszázvalahány milliót kap + emlékeztetnék a KÖZGÉP összegre.
4./ Bajnai esetében nincs tudomásom arról, hogy valamely pártnak a tagja lenne.

Javasolnám a továbbiakban a gondos, mindenre kiterjedő utánaolvasást a hozzászólás megírása előtt.

butus 2012.05.18. 20:26:29

@valogatos: ...még viccesebb azokat látni, akik 22 év alatt sem jöttek még rá, hogy nem volt itt rendszerváltás. Mint ahogy arra sem jöttek rá, hogy a mai összes létező párt az MSZMP utódpártja!

butus 2012.05.18. 20:30:22

@Otido: ..megadom én Neked a választ. Hagyni kell, hogy Orbán minél jobban kiélje a hatalomvágyát. Ugyanis annál hamarább lesz forradalom. Itt ugyanis már csak a forradalom hozhat valós változást, azt a változást, ami 22 éve elmaradt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.18. 20:57:27

@Logan Grimnar: "Tartsák el a tagok mindkettőt!"

Ez így okés, a patás azonban az ellenzék kampányát akarja lehetetlenné tenni.

MEnnyivel hitelesebb lenne, ha végleg beszüntetné az állami apanázst, és amellett kardoskodna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.18. 21:07:53

@csárli hárper (nyikhaj, tollforgató terrorista):

ne bassz! ti tényleg elhittétek hogy a közgépbe öntött milliárdok ott is maradnak és nem folynak vissza a fidesz pártkasszába? nőjetek már fel, bassza meg, mert egyre szánalmasabb ez az ország...

- Teljes, 2,9 milliárdos tavalyi nyereségét kifizeti tulajdonosainak a kormányzati kötődéseiről ismert Közgép Zrt. nevű építőipari vállalat -
www.origo.hu/itthon/20120417-kozgep-29-milliardos-osztalek-a-tulajdonosoknak.html

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.18. 21:11:53

@Adalberto Gellenzeeri:

Azt hiszitek nem jön majd divatba a "feketeautómegállaházelőtt" játék?

- Érted jövünk! Nem ellened!

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.18. 21:14:31

Amikor az Adidas, a NIKE, a LEE, vagy az AUDI elmegy "távolkeletre" gyárat építeni, akkor, vajon munkahelyteremtő, vagy kizsákmányoló?

Kizsákmányoló.

vakapad 2012.05.18. 21:24:51

@Egyedi nicket kell megadnod:

Ebből következően nyilván Németországban is kizsákmányoló az AUDI. Hát ezt kellett megérnem, elvtársak, hogy küzdöttünk itt negyvennyolctól nyolcvankilencig, és már csak egy ember tudja, hogy a tőkés az kizsákmányoló? Hát hol vannak a szociálizmus hívei? A párttagok? Jó, jó, tudom, van itt még szociálizmus, de az csak egy párt kedvezményezettjeire vonatkozik, nem az egész országra, mint Kádár apánk idején. Thürmer, Thürmer ne hagyj minket, küzdj érettünk a kizsákmányolók ellen!

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.05.18. 21:29:37

@De gustibusaut bene, aut nihil: már a kérdéssel megadtad a választ. Mivel nem a nagytőkések szavaznak rájuk, és nem rájuk vonatkoznak a megszorítások, így pont az átlagember számára kéne mindennek nyilvánosnak lennie.
Pont azért, hogy a tudatos szavazó tudjon mérlegelni az alapján, hogy mennyit fizetett ki adott párt a haveroknak ilyen-olyan címen.

Megmondom őszintén, én pont az MSZP Strabagos mutyijai miatt szavaztam a Fideszre, azzal a reménnyel, hátha ők majd átláthatóvá teszik az adóforintjaink sorsát. Nagyot kellett csalódnom.

gigacherry 2012.05.18. 21:33:58

@De gustibusaut bene, aut nihil: A nincs reális alternatíva az azt jelenti, hogy nincs másik olyan párt, amely háromszoros bóvli kategóriába vinné az országot, 27%-os ÁFÁt és egyéb érdekes adókat fizettetne és lenyúlná a nyugdíjpénzeket (hogy csak egy-két gazdasági intézkedést említsek, demokráciával kapcsolatosakat ne is)?

töreki 2012.05.18. 21:35:14

Ugyan már elvtársak, mikor volt utoljára Magyarországon demokrácia? Csak 45 előtti idők jöhetnek szóba, azóta egyfolytában terror van!

gigacherry 2012.05.18. 21:36:19

@Gatinho: Ez aztán a brilliáns érvelés :-))

vakapad 2012.05.18. 21:47:27

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:

Hát ez:

www.stop.hu/belfold/az-mszp-is-elzarkozik-a-strabag-ugytol/379090/

nem úgy néz ki, hogy indokolná az "én pont az MSZP Strabagos mutyijai miatt szavaztam a Fideszre." mondatodat, ugyanis bizonyíthatóan csak a Kuncze vezette SZDSZ, valamint a FIDESZ-es Lezsák és Gyürk kapott a Strabagtól pénzt. 2004-ben és 2005-ben (hehe).

champagneM 2012.05.18. 21:50:40

Nem borul fel semmi, csak kiderül, hogy a libsik és a balosok mennyire gondolták komolyan, hogy nem szabad az államon élősködni, és tessék a piacról élni és öngondoskodni. Máris ülnek, mint szar a fűben és néznek a gomb szemeikkel, hihi

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.05.18. 21:58:26

@butus: ...aham... forradalom... melyik? A Grimm testvérek vagy az Andersen-féle? Köszönöm becses válaszát tisztelt hölgyem/uram; honnan tudta, hogy nagy rajongója vagyon a nálam felkészületlenebbekkel történő vitáknak? Mindig biztos örömet ad és a leggyakrabban kellő mértékben szórakoztató.

Secnir 2012.05.18. 21:59:25

@mese1:
drága öregem, te olyan sötét vagy, hogy amikor olvasom a kommentjeidet, fel kell kapcsolnom a villanyt.

"Érdekes a összes közvélemény-kutatónál a Fidesz vezet..., most is nyernének"
-"...de szép az álmodozás..." énekelte a dalnok.

"sokan simicskáznak (persze bizonyítani semmit nem tudnak)"
-OLAF. ennyi.

"azok hol voltak a Nokiás dobozoknál, Zuschlagoknál?"
-az ugye megvan, hogy a gyurcsány-érában sittelték le?

"Az LMP-t egy bizonyos Richard Field Úr pénzeli, mert elenyésző amit gyűjtenek,"
-ööö....
...talán olvass utána a számoknak, meglepődsz.

"Bajnait meg Hillary Clinton alapítványa"
-na, tudsz valamit, amit a fidesz vezetése sem?

"a Jobbikról sejtés sincs,"
-talán a Jobbik weboldalán keresd, ahol részletezik az üvegzsebprogramnak megfelelően, hogy ki mennyit adakozott...

és még marad az mszp, meg a DK, az egyik megszedte magát még azt átkosban és azontúl is, a másik meg ül az Apró- örökségen,
-tudod te, hogy mi az Apró-örökség? nem pénz, bizony, hanem KAPCSOLATRENDSZER. na, azon üljön sokáig, abból nem tud kenyeret csinálni.

"kérdem akkor mi a baj?"
-a sötétséged, ami árad belőled, meg a tudatlanságod. és az, hogy ezzel fárasztod a jónépet.

butus 2012.05.18. 22:09:44

@Otido: Kedves barátom. Olvassa csak tovább a mesekönyveket. Ahogy elolvastam a dicső hozzászólását, Önnek csak azok valók! (esetleg még egy kis Kurucinfó)

Elijah_Baley 2012.05.18. 22:34:41

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: gondolom sokat számít, h ezek a pártok nem konkrétan azoknak az érdekeit szolgálják akik szavaznak rájuk...

Elijah_Baley 2012.05.18. 22:44:46

@gigacherry: nem, a nincs azt jelenti, h a szavazócédulán jobb híján az ő rubrikájukba tesszük az ikszet...
jó, tom h sokan jobbikoznak, már alig várom, h két év múlva kapjanak valami kis szerepet, lássuk, mit tudnak :)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.05.19. 07:17:44

@vakapad: Annyira kizsákmányoló, amennyire hagyják. Németországban 8 óra a munkaidő, van erős érdekvédelmi lobbi stb. A feleségem járt Kínában több olyan üzemben, ahol az emberek 16 órát dolgoztak, volt benn nekik egy hálózsák és egy tányér és hetente egyszer mentek haza. Mindezt nem németországi fizetésért. Ez biztos nem kizsákmányolás. Szeretném látni az arcod, amikor az egész családod így dolgozik. Ja, és mindez egy kommunista országban.

vakapad 2012.05.19. 08:35:34

@Egyedi nicket kell megadnod:

Én úgy gondolom, hogy ha, napéldául az AUDI, a termelésének egy részét kihelyezi Magyarországra, Kínába, a Salamon szigetekre, stb., azt nyilván azért teszi, mert ott olcsóbban tud termelni. Egyébként nem vállalná a gyárépítés kiadásait, a nyelvi nehézségeket, a szállítási problémákat, usw. Kevesebb bért fizet, olcsóbb az áram, meg az ilyesmik, valamint adókedvezményt is kap (bizony). Ez a kihelyezés Németországnak rossz, az AUDI-nak jó. Kérdés, mi a helyzet a fogadó országban.

Ha nálunk nem telepedtek volna meg a multik, akkor a GDP-nk, az exportunk, a munkanélküliségi rátánk, az adóbevételeink, stb. nem írom le, úgyis mindenki tudja. Kiviszi a hasznot? Naná, az az övé, azt csinál vele, amit akar (a haszon egyébként abból keletkezik, hogy az AUDI-nak van a világpiacon eladható terméke és tőkéje is, ami révén gyártani tudja - nekünk ilyen termékünk nincs). Kevesebb bért fizet nálunk, mint a gaz dajcsoknál? Hát persze, ezért jött ide, különben nem jön.

Ha a teljes pénzáramlást tekintjük, mondható, hogy Magyarország igencsak profitál abból, hogy az AUDI itt van. Ugyanakkor azt is lehet hangoztatni (némi kurucos/komcsis attitűd persze kell hozzá), hogy kizsákmányolja a magyar dolgozókat, mert kevesebb bért fizet, adókedvezményt is kap a szemét, valamint a hasznot is kiviszi, tegyünk ez ellen, elvtársak! Államosítani nem lehet (affrancba), mert EU tagok vagyunk, magasabb bért, több adót nem fog fizetni (mert akkor minek jött volna ide), marad az ellehetetlenítése kivetett kétharmados különadókkal, és akkor nemsokára itt hagy minket, hogy a Győr környéki falvak a szabolcsi/borsodi falvakhoz kezdhessenek végre hasonlítani.

A Kínáról idehozott erősen szélsőséges példád (nyilván nem AUDI gyárról van ott szó), valamint az idecsempészett apró demagógia ("ha a családod is ..."), egyáltalán nem ingatott meg azon racionális meggyőződésemben, hogy az olcsóbb országokba vándorló multi ott a helyieknek bizony felemelkedést hoz (nem csak munkahelyet teremt, de még a helyileg szokásosnál magasabb bért is fizet), noha a német viszonyokhoz képest "erősebben" kizsákmányol, mint azt Ingolstadtban teszi.

vakapad 2012.05.19. 08:52:00

@champagneM:

Van egy olyan érzésem, hogy nem teljesen érted, miről van szó. Nopersze, nem kell mindenkinek mindent érteni, az értetlenkedés állampolgári jog (Simicska nyomán).

Amikor valamilyen párt hatalomra jut, övé az adóforintjaink feletti rendelkezés, mégpedig teljes mértékben. Ha ez egy olyan országban következik be, ahol az ellenőrzési és a vétójoggal bíró hatóságok is a regnáló párt kezében vannak, vagy a jogaikat megfelelő törvényalkotással elvették, akkor azt csinál az adóforintokkal, amit akar (akár nyíltan is). Kies hazánkban ez utóbbi helyzet áll fenn (ez volt az első lépés). Most jön a második. Mondható tehát, hogy a regnáló pártnak a pénzhez jutást illetően bődületesen nagyobb lehetőségei vannak, azaz a következő választáson, hatalmas anyagi előnyben lesz a többi párttal szemben (plakát, hirdetés, stb. és akkorra már valószínűleg Klubrádió sem lesz). A lépés tudatos, mélyen erkölcstelen, de megtehető, ahogy kétharmad birtokában gyakorlatilag minden.

Hogy ezt azzal a szemforgató szöveggel adják el, hogy a pártoknak is "részt kell vállalni a takarékosságban", az már mindennek a teteje (alja). Ha viszont így el lehet adni, akkor miért ne.
süti beállítások módosítása