HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

EP választási eredmények

2009.06.08. 12:50 Nomen Nescio

Reggel bekapcsoltam a királyi tévét, mert tegnap este heveny sörparty miatt nem néztem a választási eredményeket. A nem végleges adatokat mindenki tudhatja már.

 

Fidesz

 

MSZP

 

Jobbik

 

MDF

56,37 %

 

17,38 %

 

14,77 %

 

5.3 %

14 mandátum

 

4 mandátum

 

3 mandátum

 

1 mandátum

 

Az SZDSZ (2.16 %) nem érte el az 5-%os választási küszöböt, ahogy a helyére pályázó LMP (2.6 %) sem. Ami számomra elképesztő, hogy a rendszerváltó MDF listavezetője Bokros Lajos, aki az óriásplakátokon együtt állt Dávid Ibolya mögé Habsburg Györggyel. Habsburgot már gyűrt le Lajos a történelem során, nem is olyan régen, de az valahogy más volt... Ha 10 évvel ezelőtt valaki nekem ezt vizionálja, valószínűleg elmeorvosi kezelést ajánlottam volna neki. Akkor még naivan azt hittük, hogy ilyen fordulatok nem történhetnek meg. Persze már akkor is voltak ilyenek. Az SZDSZ harcos antikommunistából lett kormánykoalíciós MSZP partner… 

Egy összefoglalást például itt lehet találni. Egy ideig néztem még a Napkeltét. Interjún Morvai Krisztina, Herényi Károly, Lendvai Ildikó. Később beszélt TGM® is. A politika csodás dolog. Lenyűgözően sokoldalú véleményt lehetett hallani egy párt bejutásáról, amelyiket sokan inkább kint látnának szívesen. Azért a 10% feletti eredmény mindenképp elgondolkodtató. Nyílván TGM szerint egyenesen katasztrófa.

Politikusok és elemzők ilyenkor nekilátnak a folyamatok feltérképezésének. Most a találgatások megint az előrehozott választások körül forognak. Egy EP választásnak nyilvánvalóan nincs egyenes közjogi következménye, de erős jelzés a pártok felé, azok politikájának elfogadottságáról. Amennyiben az EP választás eredményeit kivetítjük a következő parlamenti választásokra, úgy érdekes képet kapunk. Ha most lett volna a parlamenti választás, akkor a FIDESZ 269, az MSZP 60, a Jobbik 43, sz MDF 14 parlamenti mandátumot szerzett volna -ez nyílván eltántorít minden baloldali politikust az előrehozott választástól.

A tisztán látás érdekében azt is el kell mondani, hogy a részvételi arány (36,29 %) nagyon alacsony volt, bár nem sokkal kevesebben mentek el Magyarországon idén, mint 2004-ben (38,5 %). 

A Jobbik Magyarországért mozgalmat a nagy pártok megpróbálják marginalizálni. MSZP, SZDSZ, MDF részről a nemzeti radikalizmus veszélyét említik, míg FIDESZ részről a mozgalom hátterében épp az MSZP-t sejtik. Egyválasztásos kampánypártot ugyan sokat láttunk már, hogy mást ne is említsek, csak a Centrumot. Annyi bizonyos, hogy ha a baloldali kormánypártok titkosszolgálati eszközökkel befolyásolták is a Jobbikot, annak szavazótábora mára erős és meghatározó tényezővé vált. Ha igaz lenne ez a felvetés, akkor bizony az MSZP messze túllőtt a FIDESZ szavazótáborának gyengítése célon. 

Az biztos, hogy gazdasági válságok idején erősödnek meg a radikális nézetek és pártok. Ezekben az időkben veszélyes fegyver az érzelmek hangolása. E tekintetben a Jobbik kampányát nagyban támogatta az SZDSZ óriásplakát kampánya, ami semmi mással nem foglakozott, mint a szélsőjobboldallal. Hát nem akarok rosszízű tréfákat felhozni, de eszembe jut a katolikus templom ajtajában ülő zsidó koldus esete.

Vasárnap reggel, a hajnali misétől kezdve egy zsidó koldus üldögél a templom lépcsőjén. A hívek sajnálkozva, de megvetően pillantanak a szánalmas jelenségre, akinek a kalapja bizony kong az ürességtől, abban egy megveszekedett huncut garas nem sok, de annyi nincs. A templommal szemben, a tér túloldalán egy még ennél is szomorúbb külsőt nyújtó koldus ül, a hívek nem is maradnak restek. Egy-egy aprópénzt mindenki ad neki. Egy ifjú hölgy megszólítja a lépcsőn ülő koldust és jóindulatúan a következőt mondja. Uram, Miért nem megy a közeli zsinagóga elé, vagy legalább a tér másik oldalára, itt magának nem sok fog a kalapjába kerülni, mert mindenki inkább a másik koldusnak fog adni, majd szánalomból ennek a kalapjába is dob egy aprópénzt. Amikor a hívek elszállíngóztak már a miséről, a lépcsőn ülő zsidó koldus oda megy a tér túloldalán lévőhöz, akinek a kalapja még soha így meg nem telt a hívek adományaival. A zsidó elmeséli neki a történteket, majd így folytatja: Látod Kohn, ezek minket akarnak megtanítani pénzt keresni, majd megfelezték az adományokat és elindultak haza… 

Valami ilyen lehet a sok kampánycsend sértő telefonhívások hátterében is. Volt hívás, ami a FIDESZ listára és Jobbik jelöltre voksolásra buzdítottak, így a kitöltött szavazólapon érvénytelen volt a szavazat. Mások SZDSZ, megint mások MSZP hívásról számoltak be. Tehát mind a négy befutóra buzdított valaki. Az OVB meg is tette a büntetőfeljelentéseket, melyeket az érintett pártok is kiegészítettek saját feljelentéseikkel.

Morva Krisztina, a Jobbik listavezetője értelmezésében persze az általa képviselt értékek nem hogy szélsőségesek, vagy radikálisnak nem nevezhetőek, de kifejezetten a többség véleményét tükrözik. Azt mondják, hogy ma Magyarországon mindenki Jobbikos, csak van aki még ezt nem tudja magáról… Azért ez meg kell mondjam, tényleg aggasztó gondolat… 

Az is érdekes, hogy a befutott pártok milyen módon képviselik érdekeimet majd az EU-ban. Ha a kampányokról beszélünk, nem mondhatok sokat. A FIDESZ kampánya egyetlen határozott ELÉG . Hát ebből aztán nem sokat lehet megtudni. MSZP-SZDSZ riogatás, gyön a Zorbán meg a Jobbik. Az MDF kampányban meg csak egy megbukott pénzügyminiszter és az ex király fia jelent meg.

Az MSZP oldalról azt jó hangsúlyozni, hogy a FIDESZnek nincs programja sem az ország kormányzására sem az EU képviseletre. A probléma csak az, hogy EP képviseleti programjukat egy majd 300 oldalas programkönyvbe gyűjtötték össze. A Jobbik kampányanyaga összesen 56 oldalon taglalja a teendőket Igaz, hogy eddig nem tettem, ez az én hibám, de a mai napon csak ezt a szavazást találtam az MSZP oldalán

Több fideszes vezetésű településen létezik ingatlan típusú adó. Ön szerint miért nem törölték még el?

·         Mert a Fidesznek esze ágában sincs betartani, amit mond

·         Mert csak addig foglalkoznak az emberekkel, amig megszerzik a szavazatukat

·         Mert a Fidesz pontosan tudja, hogy azt kell csinálni, amit a kormány tesz, de hazudik a terveiről

·         Mert "Minden állat egyenlő (de néhány állat egyenlőbb a többinél)"

Aztán egy link alatt mégis rábukkantam a balra magyar című írásra. Talán ez lenne a program? Érdekes volt az a nézet, hogy az alacsony részvétel Lendvai Ildikó szerint azért volt, mert az emberek elutasították, hogy belpolitikai állásfoglalássá váljon a voksolás. Az MDF háza táján Választási Program címen a 2006-os Normális Magyarországért kampány található. Kicsit jobban körbenézve több linkre bontva talán a 2009-es törekvések találhatóak (?) Képviselt Értékek cím alá rendezve.

Én nem fogok most elemezgetni, csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen folyamatok indultak el a tegnapi nappal. Milyen hatása lesz ennek a hazai politikai életre és milyen módon fogják képviselni a "nép" érdekét.

 

Végre annak lenne itt az ideje, hogy ne csak hazánkban képviseljék az EU érdekeit, hanem Magyarország érdekei is képviselve legyenek az EUban. Bár ma Euroszkeptikus vagyok, ez nem is annyira a nagy közöstől való félelem, hanem a hazai helyzet ismeretéből adódó aggodalom. Az EU egy olyan játék, amit ha jól játszunk, akkor az jó az EUnak is, és jó Magyarországnak is. Én ebben bízom.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás külpolitika belpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr671171282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása