HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

napvilágon a nagyvilág

2008.11.01. 08:00 Nomen Nescio

Tegnap este politikai beszélgetést néztem alvás helyett. Az alapgondolatok jórészt onnan indultak. Ahogy gondolkozom az elhangzottakon, körvonalazódik bennem a világválság utáni élet. Két szálon fut a történet. Eddig a világválságok akkor jelentkeztek, amikor a hadiipar annyira nem tudott magával mit kezdeni, hogy a hihetetlen potenciálját valahol még is csak el akarta durrogtatni. Vagyis ez épp fordítva igaz. Világválságok idején jól jött  egy kis extra profit termelésre alkalmat kínáló háborúskodás. Így volt az első, és a második világháború idején is. Így volt ez Vietnámmal, így az iraki olajért folytatott háborúban, de hasonlóan lehetett a filmbéli jelenetekkel tarkított ominózus szeptemberi napon, amikor Amerika hadba lépett a világ második legnagyobb vallási közössége ellen. Persze amikor terrorizmusról beszélünk, mindig különös gazdasági és politikai érdekekről van szó.

Jusson eszünkbe, hogy abban a tálib környezetben állítólag bujkáló Bin Ladent nem tudják kézre keríteni, idestova hét éve, amelyikben számos amerikai hadmérnök közreműködésével épüétek a most is jól vizsgázó bunkerek. A torabora barlangredszereit annak idején a CIA építette, ők fegyverezték fel a talibán harcosokat, akkor még az Afganisztán-Pakisztán háborúban egymás oldalán „küzdött” a két szereplő.

Érjen bár a vád, de én a mai napig nem hiszem, hogy az ikertornyokat arab terroristák döntötték le. Ha igen, akkor csodát vittek végbe, mert az oszlopok tervezésénél számba vették egy utasszállító repülőgép becsapódását is. Alig egy órás füstös pöfögés után összedőlnek az emblematikus épületek, Ilyenre soha addig nem volt példa acélszerkezetes magas épületnél eddig. Majd aznap késő délutánra a szinte teljesen sértetlen hetes épület is leomlott, ahol egyébként kormányzati intézmények is voltak, többek között a tőzsdefelügyelet,  a kétes ügyleteket vizsgáló hatóság. Tehát kövezzenek meg, de én azt hiszem, hogy a támadásról előre megkapott információt kihasználva, felépítették ezt a "csodás" rém-mesét, hogy belekezdhessenek a történelem legostobább boszorkányüldözésébe. Nagyjából olyan ez, mint a nagy és legyőzhetetlen római birodalom, ami már szinte saját súlya alatt összeomlik, de hatalmát csak az egyre nagyobbra duzzasztott érdekszférával képes (vagy nem képes) fenntartani egészen addig, míg a léggömb ki nem durran. Nagyot fog szólni…

Ha már 9/11 szóba került, annyit a fenti okfejtés védelmében had mondjak el, hogy már a Lusitánia elsüllyesztése is olyan koholmány volt, ami egyszerűen csak egy szükséges lépés a startra kész hadigépezet számára. Amilyen a második felvonásban gyöngy kikötő (Pearl Harbor). Hetekkel a támadás előtt már tudta az amerikai katonai elhárítás, hogy a japánok támadásra készültek. A kikötő és a haditechnika feláldozásának egyetlen "racionális" magyarázata lehet. Az, hogy Amerika elmondhassa, a jó ügyért és a saját sérelmére elkövetett botrányos csapás miatt lép be a háborúba. Ehhez képest egy bontásra ítélt öreg épület eltakarítása még magának az épület ujdonsült tulajdonosának is hasznot hozott… A jó öreg Rosenstein milliárdokat kaszált.

Hát ezen a gondolaton evickélve érünk az első szálhoz. Már ami a mai történéseket illeti. Van nekünk egy iránunk, vagy mondjuk perzsiának. Hatalmas ország, erős katonaság, atomhatalom. Ez az állam, irakhoz képest maga góliát. Az amerikai hadigépezet irakban is legfeljebb abból a helyzeti előnyből építkezik a mai napig, hogy a sííták és a szunniták ölik egymást, azok ketten ölik a kurdokat, közben az USA bábáskodik egy állítólag születőben lévő demokrácia felett. Ahogyan Afganisztánban is, de ott ráadásul ugye a gonosz terroristák a célpont.. Az igaz, hogy minden etikai szabályt megszegnek az amerikaiak, amikor a fogságba esett terroristának vélt tálib vagy bárki Guantanamóban kerül kínvallatásra. Most az a kérdés, hogy ez a tyúkpernek már koránt sem nevezhető állapot mérgesedik-e addig, hogy Amerika a nagy perzsa birodalommal is szembeszáll-e. Itt ugye a vita az atomfegyverkezés.

Irán feltörekvő atomhatalom. Nem sok van belőle a földön, de mind olyan pontjai bolygónknak, ahová ép ésszel a legkevésbé tennék tömegpusztító fegyverzetet. A térségben Izrael és Irán birtokolja ezt a tudást és rendelkezik hozzá technikával is. Illetve india, de ők ebben a játékban nem vesznek részt. Az Egyesült Államok deklarált célja Izrael állam védelme. Tehát Izrael jó pajtás, ott lehet atomfegyverzet. Irán meg csúnya arab, terrorista barát pajtás, nekik inkább ne legyen atombombájuk, gondolják Washingtonban… így hát, ha a szálunkat szőjjük tovább, ami ugyan puszta spekuláció, de a jó isten kíméljen meg tőle, hogy igaz legyen, tehát akkor majd Irán, aki egyébként képes is rá, atomcsapást mér Izraelre, így elindulhat az újabb véget nem érő hódítás. Abban majdnem biztos vagyok, hogy ha ez a támadás megtörténik, akkor az indítógombon egy CIA ügynök ujja lesz.

A folytatást mindenki saját maga képzelje el, de egy kis adalék. Kína és Oroszország nem venné jó néven, ha egyik legnagyobb haditechnológiai piacát az Amerikaiak megbolygatnák. Abban a pillanatban, ahogy az első atombomba becsapódna Izrael földjére, az összes arab örjöngve ragadna fegyvert a gyönyörűségtől. A zsidók nem épp a gyönyörtől vezetve rohannának egyből fegyvereikért. Elkezdődne a történelem legvéresebb, és talán legutolsó háborúja… Soha ennyi potenciállal nem rendelkeztünk még, hogy kultúrástól, terroristástól, földestől, bolygóstól eltűntessük magunkat a világegyetem palettájáról.

Most vegyük számba a másik szálat, a hazai helyzetet. Függetlenítsük magunkat az előző gondolatmenet rémképeitől, és csak a hazánkkal szorosan összefüggő eseményeket nézzük meg. Nyakunkon a világválság. Tudni illik az a gazdasági folyamat, ami pár hete még országunk vezetése szerint nem is létezik, ha létezik, akkor sem ér el bennünket. Nos ebből a pozícióból lettünk IMF hitelezettekké. Egyedüli államként kuncsorgunk az unióban az IMF asztalánál „segélyért”. Oda is azért jutottunk, mert Magyarország elvesztette hitelképességét az egyéb tőkepiaci szereplők körében. Most, hogy a minket soha el nem érő vihar kellős közepén hánykódunk, jön az isteni szikra, húzzunk megint az övön. Hát nem tudom ki hogy van ezzel a folyamatos ideális derékméret csökkenéssel, de az a furcsa, hogy az elmúlt jó pár évben nem csináltunk mást, csak folyton megszorultunk. Indok is mindig volt rá, magyarázat meg aztán csőstül, de az alagút vége egyre messzebb, a lukak fogynak a derékszíjon. Nagy buzgalmában a kormány azt találta ki, hogy vegyük el a közalkalmazottak 13. havi juttatását, fizetésüket pedig fagyasszuk be. Azt emellé persze senki nem mondja, hogy az árakat is fagyasszuk be, tehát az infláció nő, a bér vásárlóértéke csökken, mivel a 13. havit már idén is csepegtetve adják, ezért nem egy havi pénz, jobbára a karácsonyi költségvetés fog hiányozni, hanem havonta az asztalra kerülő lesz kevesebb 10-20 ezer forinttal. Közben az árak majd csak kúsznak felfelé.

Figyelem a reakciókat. A közalkalmazottak dolgozzanak rendesen, és majd utána járjon a szájuk a 13. haviért… Az állami bürokráciát úgy is le kell fejezni, az állami alkalmazottak felére nincs szükség… Amikor az irodában ügyet kell intézni, akkor hol tolong a sok közalkalmazott… van még, nem sorolom. De kik is a közalkalmazottak? Úgy vélem hatalmas félreértés van az emberek fejében közalkalmazotti és köztisztviselői státusok ügyében. Közalkalmazott az, aki a gyerekünket az iskolában, óvodában, bölcsödében vigyázza, oktatja. Közalkalmazott az, aki saját életét nem féltve rohan, ha ég a ház. Az is közalkalmazott, aki szirénázva jön, hogy megmentse az életünket, mert minket megütött a guta. A rendőr is közalkalmazott, aki nem csak a tüntetéseken van jelen, de akár hogy is van, a közbiztonságot tőlük várjuk… Hát kérem tisztelettel, ők azok a közalkalmazottak, akik eddig is alig fizetésből éltek, és most megint tőlük akar az állam elvenni. Azt persze lehet mondani,hogy a korházban így meg úgy, hogy az oktatás ilyen meg olyan, hogy a bűnüldözés összefonódásai – blabla… igen, lehet, de vegyünk még ki az ő zsebükből, és aztán nézzük meg magunkat…

Manapság amúgy ia arra lenne szükség, hogy inkább költsünk, hogy elindítsuk a pénzügyi vérkeringést, ilyenkor inkább vásárlásösztönzésre volna szükség, hogy a megállni kényszerülő gépezet el tudjon indulni. Ha pénzt veszünk ki az emberek zsebéből, azzal csak tovább húzzuk a nyakunk körül amúgy is szoruló hurkot. Ha a bérből és fizetésből élők kevesebbet visznek haza, akkor kevesebb adót fizetnek az államnak.  Ha a vásárlók kevesebbet költenek, akkor kevesebbet kell termelni, és megint csak kevesebb fogyasztás utáni adóforint üti az állam markát. Ha kevesebbet kell termelni, akkor kevesebb emberre, munkahelyre van szükség, a munkaadók elbocsájtják a feleslegessé vált dolgozókat. Belőlük munkanélküli lesz, akiket az állam majd finanszíroz, álláskeresési támogatással, ha az lejárt, akkor meg lehet menni segélyért. Ja igen, van egy másik megoldás is, el kell menni a helyi vállalkozóhoz, napi 3500-5000 forint fejében feketén ládát pakolni… Ez ugyan sem nem megoldás, sem nem hosszú távú előrelátás, de legalább van mit az asztalra tenni. Egy ideig, csak hát nincs mellé TB jogosultság, nincs nyugdíj. Van viszont a fenyegetettség és kiszolgáltatottság érzése, mert arra a kérdésre, hogy főnök, kell jönni holnap is, bármikor lehet az a válasz, hogy nem, Józsikám holnaptól nem kell jönnie… Persze miközben ezt levizualizáltam, azt is látom, hogy Józsikám, aki eddig feketén dolgozott a helyi vállalkozónak, ugyan úgy sorban állt a segélyért is.

No de, most az van, hogy miközben azt halljuk, hogy a jóságos IMF rohant, hogy a segítségünkre legyen, azt is tudnunk kel, hogy ez nemcsak hogy saját tíz évvel ezelőtti helyzetünk alá sodor minket, de a világranglista legutolsó osztályába sorolódunk vele. Miközben azt halljuk, hogy nehéz idők, hogy összefogás és konszenzus kell, az alatt jó ha tudjuk, ez a kormányzat juttatott minket oda, hogy még mindig nem vagyunk az euró övezet tagjai, hogy ötszörös kamat teher mellett vehetünk fel hitelt, hogy kormányunk és vele országunk hiteltelenné vált a világ szemében.

Az a kormányzat juttatott minket ide, amely egyébként az SZDSZ programját igyekezett megvalósítani, majd mikor az ideológiától terhes felépítmény már veszélyessé vált, akkor az SZDSZ kifarolt a szövettségből, a volt gazdasági miniszter arról viccelődött Hornnal, hogy ezt megszívta az MSZP, de közben tudjuk, hogy nem a pártok szívták meg, ezt mi polgárok szívtuk meg.

A második szálat nem tudom, vagy nem akarom folytatni. Azt tudom, hogy én mit látok szükségesnek, de ki vagyok én, hogy osztogassam az észt. Tudom, hogy szerintem mit kellene tenni, mit kellett volna tenni már évekkel ezelőtt, de ez az én véleményem, és szabadság ide, jogállam oda, ezt most megtartom magamnak.

15 komment

Címkék: külpolitika belpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr100743438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.02. 02:47:15

Első száll: Izraelnek van rakéta védelme, lazán leszedné a rakétát. Az más kérdés, h cserébe üvegsivattagá változtatnák az egész térséget...

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.02. 03:02:12

második szál elég beteg :-)
"Oda is azért jutottunk, mert Magyarország elvesztette hitelképességét az egyéb tőkepiaci szereplők körében" Látom totál nem vagy tisztában a jelenlegi világválsággal...
Fogyasztás ösztönzése? Aha, és hogyan? Nem kell az adócsökkentés duma, csak akkor ha megmondod az ellenoldalát is. Adóreform, az kéne, még jó hatással is lehetne a fogyasztásra. De faszari itt mindenki, hogy előálljon egy rendes adóreformmal.
Amúgy milyen hatással van a fogyasztás bővűlése az inflációra? Elárulom, felhajtó. Namármost, az euro eléréséhez, de a még fontosabb pénzstabilitáshoz 3% körüli infláció kell. Tehát, több szempontból is bukott ötlet a fogyasztás bővítése. Arról már nem is beszélve, h cirka 2500 milliárdot kéne pikk-pakk kikapni az emberek zsebéből, ennyivel költ arányaiban többet ma az állam, mint a környező országokban...
Beruházás kell, hozzáadott érték, korrupció ellen fellépés ilyesmik... A többi csak maszlag.

Nomen Nescio 2008.11.02. 08:33:37

Tyss, és vajh mire is költi az állam ezt a 2500 milliárdot? Nyilván azokra a közalkalmazottakra, akiknek a fizetését most meg akarják nyirbálni... nem az autópályák térségbeli szokatlanul magas kilóméterenkénti árára, háromszor kerül többe Magyarországon egy kilóméter autópálya, mint Szlovénia, vagy Olaszország hegyeiben. Nem az egész ország +EU finanszírozta fővárosi metró költségeire. Nyilván arra sem, hogy évente cseréljék a kormányzati gépjárműparkot. Valószínűleg arra sem, hogy költségtérítést kapjanak a parlamenti képviselőink. Tudod te mekkora összegekről van szó a nyolcezer különböző képviselő esetében? De ez nyilván nem számottevő, csak az lehet hatékony, ha a tanárok, az ápolók, a rendőrök, a tűzoltók fizetését csökkentik tovább.
Ami pedig a világválságot illeti, az semmiben nem különbözik az összes eddigi gazdasági válságtól. Most bedőltek a lakáshitelek omlott néhány bank, fogy a bankközi hitel, mert bizalmatlanság van, szűköl(ül) a gazdaság. Jegybank magas kamatra hitelt ad az államnak, a polgár kifizeti a kamatot. (Jegy)Bank nyer. Tőzsde? Az megint kaszinó. Ha elég ügyesen adom el, hogy csődbe megy ez vagy az, és nem tudják rám bizonyítani a pánikkeltést, akkor nyertem. Olyan árakon adják el a részvényeket, amiről elképzelni sem lehetett volna, hogy addig lesüllyed, de már nem tudunk kivárni, mentjük a menthetőt, legalább valami maradjon, nehogy egy köteg semmit nem érő papír maradjon a kezünkben. Aztán ha már az elképzelhetetlen alatt vannak az árak, akkor jön Uncle Sam, a jótét Samu bácsi, aki villámgyorsan felvásárolja szinte ingyen az egészet. Aztán persze, ahogy az már lenni szokott gazdasági világválság után, a termelés és a gazdaság helyreállításához szükség van egy kis világméretű csihipuhira. Kell az a kis extra profit, amit ilyenkor a fegyverkezés jelent, ilyenkor egy kicsit meg lehet ritkítani az emberiséget is, mert a hatmilliárdot átlépve kicsit túltenyésztünk...
Amúgy kicsit vissza ránk. Annak, hogy ma az unió leggyengébb országa vagyunk, csak van valami oka. Azt hiszem, hogy elég régóta van baloldali kormányzás ahhoz, hogy még mindig ujjal mutogathassanak az ellenzékre... Miért lettünk a térség legutolsó helyezettje?
Igazad van, én nem értek a gazdasághoz. Abban is igazad van, hogy nem értem ezt a dolgot a válsággal, de leginkább azt nem értem, hogy lehet még mindig ez a kormány az ország élén.

Nomen Nescio 2008.11.02. 08:48:03

Még valami lábjegyzetbe.
Annak igazán örülök, hogy a második, azaz a Magyar szálat gondolod betegnek .) Én is... Betegnek gondolom ezt az országot, és félek attól, hogy csak egy nagyon durva és drasztikus kezelés jelentene gyógymódot, de ahogy mondod faszari itt mindenki, bár a kifejezést nem értem pontosan, de sejtem, nem pozitív hatásúnak szántad. Igen, beszari nép vagyunk... különben ezt, ami most megy a fejünk felett, nem tűrnénk tovább, már régen elkergettük volna a politikusainkat.
Ami az izraeli rakéta védelmet illeti, az teljesen mindegy. Akár van, akár nincs, a hatás ugyan az volna.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.02. 11:57:28

Nyugdíjakat kihagytad, segélyezési rendszert stb. Azért kell 2500 miliárdal kevesebb az állam kezébe adni, hogy többek közt ne szórja el minden hülyeségre. Mit énekel most az úgy nevezett "jobboldal"? Piacok összeomlásáról, meg hogy megbukott a liberális eszme. Államnak minnél több hatalmat! Írja ezt az a Bayer Zsolt, aki szerintem két számot képtelen összeadni, és zsidózáson kivül semmihez nem ért olyan hülye, nemhogy a gazdasági folyamatokhoz. Jobboldal meg bólogat hozzá, gratulálok. Soha nem értem minek ír valaki a gazdaságról ha nem ért hozzá? Csak kelti fölöslegesen a feszültséget.
"Oda is azért jutottunk, mert Magyarország elvesztette hitelképességét az egyéb tőkepiaci szereplők körében." Ezen nem tudok átlépni...

Azért nincs igazad abban, hogy az SZDSZ igényeit kielégíteni igyekvő MSZP a hibás, mivel ez az újraelosztási szint nem a liberálisok ötlete, ezt az MSZP csinálta. Persze, kérdem én, mikor bevezették a 13. havi nyugdíjat hol volt a sok nemzetvédő? Ellenzék és stb? MINDENKI mélyen kussolt, most bezzeg megy a rinya. És ne hidd, hogy ha majd jön a Fidesz bármi is történni fog... Ők még a válság idején is a demagógiánál maradtak.
Ma Magyarországon nincs jobboldal, ma Magyarországon két nagy baloldali párt van, és azon megy a demagógiai vita, hogy ki adjon minél nagyobb szerepet az államnak. "Ne az emberek fizessék meg!" Jah, a kishódok, vagy kik? Hülyének néznek ezek mindenkit, és az a szomorú, hogy az ország többsége fogékony rá...
Na ez a szomorú, hogy nincs aki kiállna, és elmondaná, hogy anno 1989-ben mi nem akartuk tovább ezt a szocializmus dolgot, szóval így 20 év után talán véget is kéne neki vetni.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy kis hazánkban ki képviseli annak az értelmiségnek az érdekeit, akikre építeni lehetne egy országot, vagy pl a fiatalokét? Ki?
Mert a 14-5-6. nyugdíjért mindenki harcol azt látom... De értem pl senki...
Tőzsde: tőzsdén nincs elképzelhetetlen ár. Az meg hogy a nép nem ért a tőzsdéhez, nem a Samu bácsi tehet... Most is ez van, ma kis hazánkban mindenki részvényt akar venni, mert hogy milyen olcsók a részvények. Egy recesszió ELEJÉN RÉSZVÉNYT VENNI aztán igen okos dolog. Erről mér az tehet aki képes átlátni a helyzetet? Ennyi erővel én is csak egy gonosz spekuláns vagyok aki ellopta Mari néni pénzét. Pedig csak Mari néni játszott a tűzzel...

Nomen Nescio 2008.11.02. 12:32:56

"...hogy az állam ne szórja el mindenféle hülyeségre..."

Mint családi pótlék? Mint álláskeresési támogatás? Mint szociális juttatás? Ha kicsit kevésbé volna liberális az állam, talán a szociális támogatások nagy része célba érhetne. Ha nem volna pozitív diszkrimináció, akkor talán nem a kocsmában kötne ki a tankönyv vásárlási segély. Hát persze, hogy az állam hülyeségekre szórja azt a pénzt, amit egyébként az európai átlagot bőven meghaladó adókból el bír szórni. Aztán még sem jut a valóban fontos dolgokra.

Ellenben háromszor annyiért építünk autópályát sík vidéken, mint az olaszok az alpokon keresztül vezető viaduktokon, alagutakon. Bocsánat, alagutat mi is építettünk, de az meg még ráadásul be is omlott. Építünk mi itt, csak háromszor annyiért. Erről beszéljünk, ne a 13. havi nyugdíjjal megvásárolt MSzP szavazó kisnyugdíjasokról...

Ha már szavazat vásárlás. Veres még mindig miniszter, holott nyilvánvalóan törvénybe ütköző módon vásárolt szavazatokat... Hm, hogy van ez? Ilyen világban élünk. Akkor ki juttatta hova ezt az országot?

Hát persze, hogy én nem értem ezt az egészet. Én vagyok, aki nem értem, hogy lehet, hogy van olyan húsz éve magyarországon működő vállalat, ami egy fillért nem juttatott még az államháztartásba, ugyanis öt évente tulajdonost és nevet vált, így kihasználva a világon sehol másutt nem működő öt éves teljes adómentesség lehetőségét. Hát persze, hogy nem értem, ezt valóban nem.

Te viszont nyilván abba a hatalmas 2%ba tartozol, akik majd nem fogják tudni a parlamentbe juttatni az SzDSz-t. Az meg, hogy min tudsz és min nem átlépni, igazán nem az én problémám. Az amúgy cinikus hozzáállásod pedig ismerős valahonnan. Ami a liberális eszmét illeti, ha ez szerinted nem bukás, akkor mi? Nekem magyarázhatsz, de amióta MSzP SzDSz irányítás van, valahogy egyre inkább megyünk tönkre. Azt magyarázd el, hogy mi az isten haragjától volt az egyik elképzelés működőképes, a térség vezető helyére juttató, a másik meg a legutolsóba? Azt mondd el nekem, hogy mitől olyan pocsékok a nemzetközi kapcsolataink, ha ez egy űberfasza irány? Ki az, aki a mai napon elhiszi, hogy a gazdasági helyzetünk az átkozott orbánpereputty miatt halódik? Nekem itt emlegetheted hogy a válságban a gonosz fidesz demagógok így meg úgy, kinek volna a feladata, hogy a mostani szarból kikotorja az országot? Ki ül ma a miniszterelnöki bársonyszékben? Aki mellől a nagy szövetséges kispárt szépen kifarolt, mint a patkányok a süllyedő hajóból?

Nem is értem hogy jön ide az "állítólagos" jobboldal... na ez a cinizmus. Mutogatni azt te is tudsz, úgy látom.

vidéki men · http://sokallok.blog.hu 2008.11.03. 01:17:47

Mutogatni én is tudok. Azokra a hülyékre, akik arról írnak amihez nem értenek. És fogok is! Sajnos még mindig cinikusan tudok hozzáállni azokhoz akik zsidókban látják az ősellenséget, és fideszben a megoldást. Ha anno, neked is megtanították volna az értőolvasás alapjait az iskolában átjött volna, hogy én pont leszarom ki kormányoz, én megélni szeretnék. De sajnos neked csak az olvasást tanították meg, a fidesz közeli olvasást. Jösz itt az autópálya építésekről mintha mérnők lennél, vagy valaki aki ért az egészhez. De nem. 13 nyugdíjról kell beszélni, és korrupcióról (értő olvasás ismét ami magában foglalja az autópálya építés problémáját is). Mint írtam ma Magyarországon nem képviseli senki az én sőt a Te érdekeidet sem (de legalább azt hiszed a Te érdekeidet képviseli valaki). Tudod az lesz, h jön a kormányváltás, és nem, nem Te fogod megfizetni azt a válságot amit amerikai is rosszul kezel, soha. Viktor téged megvéd. Engem a magam 3 különböző egyetemével, kutatásaimmal nem, mert én semmit nem érek... Hogy miért? Mert gondolkozok és nekem nem elég pár üres szó? Talán... Bár megjegyzem a külföldön értékelik ezeket, talán ezért szenvedek most Dániában.
Sajnos a liberális eszme továbbra sem bukott meg, lehet ellene küzdeni, Bayer Zsolt szintjén, meg a Te szinteden, csak ők akik a lét kezelik csak röhögnek rajtatok, és kihasználnak mocskosul. Mint ahogy én is Mari nénit. És tudod mit? Néhány év múlva majd én is! És elárulom, hogy jóérzés.
Egyik elképzelés? Melyik, légyszíves konkretizálj. Adócsökkentés? Most hadd ne én olvassak fel helyeted... Talán utána kéne nézni annak, amiről írsz. Én leszarom Orbánt, Gyurcsányt, Szdsz-t KDMP-t MDF-t. Én azt látom, hogy értem senki nem küzd, pedig én adózok, én teremtek munkahelyet, ellenben a 13-4-5-6 nyugdíjért mindenki hevesen küzd. És Te sem ezt emeled ki, hanem jössz a demagóg dumával. Gondolkozni kéne, de az nehéz, és fáj.
Hogy min tudok átlépni? Elárulom: a HÜLYESÉGEN NEM.
Tudod mér irigyellek? Mert Te néhány év múlva boldog leszel (1-2), és hiszel majd a kánaán eljövetelében. Én meg tudom, hogy csak Mari néni pénzén tudok rendesen megélni... Vagy a tiéden? Nem fog érdekelni. Egy valamit tudok. Ki van nyerésre, és ki van vesztésre ítélve.

Nomen Nescio 2008.11.03. 07:28:18

A 13. havi nyugdíj, amin lovagolsz, nem foglalja magában az érthetetlen áron épülő autópályát. Számodra úgy tűnt, hogy mérnöknek adom ki magam? Hol van az értő olvasás? Én egyszerűen azt kérdeztem meg, miért kerül sík vidéken 3 milliárdba egy kilóméter magyar autópálya, amikor az Alpok hegyei között ugyan az az egy kilóméter egymilliárd. Viadukttal, alagúttal, mindennel... Korrupció? Az igen, az valóban nagy probléma. Azt hiszem egyébként ebből a mindegy milyen áron, csak jól élni cinizmusból ered a korrupció is. Ja igen, még valami. Itt eddig egyedül te zsidóztál... azt ugyan nem értem miért. Én nem minősítelek téged, ez legyen a te privilégiumod. A kérdéseimre persze nem válaszolsz te kedves Übermensch. Én meg csak egy buta fasiszta vagyok, mert nem a balliberális MSzP SzDSz kormányban látom a jövőt? Mert felteszek pár egyszerű kérdést? Te itt engem nyíltan lefasisztáztál, már másodszor... gratulálok hozzá! Azért megpróbálom megkérdezni még egyszer, lassan, hogy még én is megértsem: Miért vált Magyarország az MSZP SZDSZ kormányzás alatt a térség vezető államából a legutolsóvá?

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.04. 00:09:47

Miért vált Magyarország az MSZP SZDSZ kormányzás alatt a térség vezető államából a legutolsóvá?
Osztogatás, korrupció. Mit nem értesz ezen, nem is értem... Bár a 100 napos programot csak a MDF nem szavazta meg... Bár ezek amolyan kicsinyes pártpolitikai kérdések. A lényeg továbbra is az, értünk nem tesz senki semmit. Értem legalábbis nem.
Hogy mér lovagolok a nyugdíjon? Autopályát ha 10 szer annyiért építünk is, annak egyszer haszna lesz. Nyugdíjnak? Hát hm...
És Te is csak azt látod, hogy hát elveszik a nyugdíjastól a pénzt. (Ki akart 14. havi nyugdíjat adni?) Igen el, azt amit soha meg se kellett volna kapjon!
Mikor fasiztásztalak le? Bár akinek nem inge... ;-)

Nomen Nescio 2008.11.04. 07:31:16

Az autópályának haszna lesz. Az infrastruktúra jó befektetés. Kell a fejlődéshez, kell a befektetők ide vonzásához. Kellenek a jó utak, kell a megbízható közműellátás, kell mellé egy biztonságos befektetői környezet. Kell egy nyugodt politikai, gazdasági háttér. Ha háromszoros áron építjük meg az autópályát, az azért különösen fájó (számomra), mert ha amúgy a gazdaságunk rendben lenne, akkor jönnének is az úton a befektetők, jönnének a munkahelyteremtők. De nem nagyon tolongtak eddig sem. Akik meg voltak, azok eddig öt évente nevet váltva húzták ki magukat a közteherviselésből. Adózni tud a magyar is, minek ezzel a külföldit terhelni? Egyetértünk abban is, hogy a korrupció valóban súlyos probléma. Abban is egyetértek, hogy az előző választás idején nem volt józan ígéret egyik oldalról sem. Azért még arra is emlékszem, hogy vigyorgott Gyurcsány a kamerákba, és a választás utáni második héten kezdett kiderülni, hogy minden szava, egytől egyig hazugság. Még emlékszem az öszödi beszéden elhíresült pillanatra, meg arra, a hangra, ahogy mondta: Lesznek tüntetések, igen lesznek, aztán majd megunják és hazamennek... Egy ilyen eset után bármelyik nyugat európai országban az egész pereputty fejlehajtva, szégyenkezve tűnik el a politikai palettáról egy életre. Olyan országban élünk, ahol azért néznek hülyének, minket, mert azok vagyunk. Engem nem érdekel ki ül a miniszterelnöki székben, nem vagyok Orbán hívő. Engem az érdekel, hogy olyan morális, mentális, pszichés környezetet teremtettek, jobban mondva hagytuk, hogy teremtsenek, ahol barátságok, évtizedes jó barátságok mennek rá a politikai véleményekre. Mérhetetlen cinizmus lenne azt mondani, hogy ez azok baja akik ezen összevesznek. Ketté vágták az országot. Ismerős valahonnan? Oszd meg és uralkodj. Megosztották és uralkodnak. Hogy senki nem képviseli az érdekeimet? Igazad van ebben is. Az én érdekeimet legfeljebb én magam képviselhetem. Ellenben ez a balliberális konglomerátum nem csak az én javamat nem szolgálja, de az országot, a nemzetet, és itt értek alatta mindenkit, szlovákot, ruszint, rutént, zsidót, szerbet, horvátot, bolgárt, magyart, örményt, görögöt és svábot, és még sok sok pajtást aki a határon innen van, és értem a határon túli magyarokat is, mindenkit, aki magyarnak vallja magát.
Egy mondatod megragadt bennem. "...Az autópályának haszna lesz, a nyugdíjnak... hm. ..." Ehhez a mondathoz direkt gratulálok. Engem nem érdekel a nyugdíj 13. 14. 15. és ki tudja hányadik hónapig srófolása. Most az a kormány veszi el tőlük, amelyik ezzel vesztegette meg őket. A nyugdíjasok nélkül soha nem kerültek volna hatalomra. Semmi alapja nem volt annak, hogy 13. havi nyugdíj legyen. Nem a nyugdíjasok kérték egyébként. Nem a tanárok és közalkalmazottak követelték, hogy Meggyesi hitelből adjon 50%os béremelést nekik. A 13. havi nyugdíj másra nem is volt jó, csak a szavazatvásárlásra. Ezt akkor is tudtuk. A nyugdíjasok is nyilván tudták, ha akkor nem is, most már biztosak lehetnek benne. Még akár jó móka is lehetne hagyni a sok trottyot, hogy igya a levét annak amit csinált.
Tisztességtelen eszközökkel, tisztességtelen politikát a tisztességtelenné züllesztett országban, ahol szétverjük az oktatást, mert így termeljük az ostoba és jól irányítható médiafalókat. Nekem ez tűnik a balliberális eszmerendszer középpontjának. Sajnálom, ezt a magam részéről nem tartom elfogadhatónak! Nyílván demagóg vagyok, mert nem szomjazom az állami médiák rengeteg mocskát...
Aztán ez a nem ing, ez egy jól bevált briliáns lépés. Csak nem jön be. Ha hiszed, ha nem, nekem nem ingem. Hogy mikor fasisztáztál le? Idézlek: "...cinikusan tudok hozzáállni azokhoz akik zsidókban látják az ősellenséget, és fideszben a megoldást. Ha anno, neked is megtanították volna az értő olvasás alapjait //...// De sajnos neked csak az olvasást tanították meg, a fidesz közeli olvasást //...// Sajnos a liberális eszme továbbra sem bukott meg, lehet ellene küzdeni, Bayer Zsolt szintjén, meg a Te szinteden..." Összegzem a mondatokat: Véleményed szerint az "én szintemen" zsidókban látom az ősellenséget. Hát gartulálok. Demagóg meg én vagyok. Az is azért, mert megkérdezek olyan apróságokat, hogy miért úgy működik az ország, ahogy. Szembesülni egy eszmerendszer bukásával valóban nehéz és fájó, még akkor is, ha az történetesen az esetünkben a baloldali liberális eszme. És mialatt a főbb kérdésekben egyet értünk, úgy is mint leszarják ezek a választópolgárt, arra négyévente egyszer van szükség, leszarnak engem is, téged is, közben a korrupció sosem látott mértékű, mégsem arról beszélünk mit kellene tenni, hanem megy az adok-kapok, meg az ócsárolás. A három diplomáddal, kutatásaiddal, önérzeteddel, egóddal együtt mentél Dániába. Nyilván hobbiból mentél, nem azért, mert miután itthon (akár állami támogatással) kiképezted magad, nem találtál megfelelő állást, elfogadható fizetést, amiből megfelelő élet színvonalat tudnál teremteni. Aztán onnan hülyézd le azt aki rákérdez a miértre. Hát persze, hogy én vagyok demagóg.
A további párbeszédnek úgy vélem nincs alapja.

Nomen Nescio 2008.11.04. 09:42:31

korrigálom magam
az lehet hogy nem egy (két három vagy ki tudja mennyi)eszme bukott meg, de a képviselőik, akik az eszme-rednszereikkel takarózva "botladoznak", azok mindenképpen, kár hogy az ország megy tönkre bele...

Tia 2008.11.04. 17:28:16

Azért nem hiszem azt, hogy elsö körben és rögtön olyan emberektöl kell elvenni azt a pénzt amiért ök egy életen át megdolgoztak, mert akárhogyis kedves dániába szakadt honfitárs:ezek az emberek fizették évtizedeken át a mindenkori magyar államnak a nyugdíj hozzájárulást ami az ö pénzük, és amit gyakorlatilag most kapnak vissza...
Többek között hozzátenném azt is, hogy sokszor kevesebb pénzt kapnak vissza, mint amit befizettek...
Tudod a nyugdíj lényege ez...évtizedek alatt az államnak fizetsz aki félreteszi a pénzt neked amit késöbb havonta visszakapsz...
Szóval nekem ne magyarázza meg senki, hogy a 13.havi nyugdíj elvétele, és a közért dolgozó emberek bérének befagyasztása, és 13.havi fizetésének/ami amúgy KÖTELEZÖ szinte minden nyugati államban/nem kifizetése az amivel ez az ország kilábal a válságból, aki ezt a maszlagot elhiszi, az vagy nem otthon él, vagy pedig egészen egyszerüen túl alacsony az intelligencia küszöbe ahhoz hogy összefüggéseiben lássa a dolgokat!
De nyugodtan utánna lehet számolni, hogy ezek a pénzek vajon mennyire fogják fedezni azokat a semmibe kidobált nem milliókat, hanem MILLÁRDOKAT, amiket egyrészt az államszervezetek ill. az állam szerveinek minden logikát nékülözö felépítései, a jogi kiskapuk, és a felelöségre vonás teljes hiánya okoz...én öszíntén : NEM HISZEM!

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.11.05. 00:59:23

Csak tisztázzuk: engem az állam küldött Dániába, még fizet is érte. Én meg persze meg is dolgozok ezért...
Én megtudok élni otthon, persze kérdés, hogyan :-) Elmehetek egy multihoz dolgozni igen jó fizetésért, csak hogy én sokkal inkább vállalkozó szellemű vagyok, és nem érzem azt, hogy megérné belevágni otthon egy vállalkozásba. Magas adók, korrupciós, stb. Ez a bajom, hogy értem, aki értéket teremtene nem támogatnak, de Mari néni nyugdíja, na az szent. Biztos abban van a jövő...
Tia:Hogy megdolgoztak érte? Meg... Volt egy rendszer cocializmus volt a neve. Ugye állam fizette a sulit, mindent, ha akartál tanultál, ha nem hát nem. Ha végeztél a sulival volt munkád. Kaptál lakást kocsit. Stb. Aztán ötvetöt éves korban elment nyugdíjba aki megtehette. Kicsit más volt az élet anno. Főleg, hogy ugye a nagy olajválság "nem fog begyűrűzni" (ismerős szöveg, mi?) a szocialista táborba, csak konkrétan megfolytotta azt. Közben meg a '80 -s évekban a nagy munka hevében, konkrétan hitelből élt az ország. Sajnos nem tudok egyetérteni azzal, hogy nem kell elvenni ezeket a jutattásokat (és nem csak egy évre mint ahogy tervezik), mivel nincs az ország azon a szinten, hogy ezt elbírja. Ennyi. Pont. Mindig megy a régióval való ősszehasonlítósdi, náluk sincs ilyen. Nyugdíjjal esetén mér nem példálóznak Szlovákiával? Naugye...
Én nem irigylem ezektől az emberektől a pénzt. Apám is nyugdíjas. Csak azt látom, hogy az én jövőmet élik föl...
Ha nem tesznek valamit ez súlyos társadalmi problémákat fog szűlni, hiszen a nyugdíjrendszer alapja, hogy a fiatalok befizetései az öregnek járó pénzt, mert régen ők is így tettek. De egyre kevesebb a fiatal, és egyszer el fog jönni az a pont (nálam már eljött), amikor nem fogják elhinni az emberek, hogy viszont fogják látni azt a pénzt... És akkor nem fognak fizetni, és akkor nem lesz miből nyugdíjat fizetni. Na pl ezért is kéne nyugdíjreform.
Tessék elvenni a 13.-t, és pl fűtéskorszerűsítési programot csinálni helyette: munkahelyet teremt és a nyugdíjasnak megmarad a pénze, nem gázszámlára fizeti. Na ezzel a megoldással mi a probléma?
"De nyugodtan utánna lehet számolni, hogy ezek a pénzek vajon mennyire fogják fedezni azokat a semmibe kidobált nem milliókat, hanem MILLÁRDOKAT, amiket egyrészt az államszervezetek ill. az állam szerveinek minden logikát nékülözö felépítései, a jogi kiskapuk, és a felelöségre vonás teljes hiánya okoz...én öszíntén : NEM HISZEM!"
Egyetértek, ezeket már rég meg kellett volna tenni... Most meg egy összefüggő rendszert kell alkotni, hogy a pénz ne elfolyjon amit megspórolnak...
Nomen Nescio: az a Te nagy bajod, hogy azt hiszed, hogy itt léteznek olyanok, h elvek. Szavazatvásárlások vannak, ennyi. Mi a balliberális eszme? Biztosan nem ez ami most nálunk megy. (szerintem ez a két szó ellentéte egymásnak így igen vicces egymás mellett) Ez csak valami maszlag. Miért van pl a jobboldalnak határozottan szocialista javaslatai? Mert azt hiszik, hogy lehet vele szavazatot venni. Ahogy tették ezek a hülyék akkor amikor 13. havi nyugdíjat adtak stb. Vagy nézd meg a munkás párt és a miép 2006-s szórólapját. Ugyanaz van benne. Nincs ma kis hazánkban olyan erő aki megoldást tudna nyújtani, mivel az embereknek nem ez kell. Ezt megmutatta anno a népszavazás. A nép széles szociális hálót igényel... Társadalmi probléma van, hiszen ezen kéne először változtatni, és ehhez az értelmiség támogatására volna szükség. Minidg a miérteket keresed: ezért, mert a népnek ez kell. Felélni a jövőt és nem befektetni.

Oktatás: volt egy a rektorok által jónak tartott javaslat, amit aztán sikerült jól megfúrni. De ezt hagyjuk, messzire vezetne...
Szeretnék elmesélni neked valamit elsőkézből egy nagy magyarországi egyetemről: történt, hogy egy több mint 600 fős évfolyamon több mint 400-n megbuktak. Ezért az egyetem a következő félévben indított korrepetáló órákat, hogy az őszi félévben ne bukjanak meginn annyian meg. A 400 bukott hallgatóból alig jött össze egy csoport, aki jelentkezett erre. Konkrétan kevesebb mint 40-n, vagyis a 10%-se. Vélemény?
Dániai egyetemen néhány éve megszigorították a felvételit, és 3-ra esett a felvettek száma ezért. Több száz üres helyük van, egy előadásra 20-30-n járnak, és 8-10 év alatt végeznek. Pár hete azt a feladatot kaptuk, hogy hogyan lehetne a természettudományokat népszerűsíteni a fiatalok körében. Ez egy általános jelenség nem konkrétan magyar, világprobléma. Hogy pont a liberális eszme rombolná a fiatalok gondolkodási vágyát, ez egy igen komoly kérdés. Hiszen bármit megtehetnek, szórakozhatnak, lehetőségeik határtalanok, amíg a szülők fizetik. Felelősségérzet semmi. Na ez a liberalizmus válsága, nem más :-)
A monetarista konzervatív liberális folyamatok a '70 évek vége óta működnek, mostmár szerte a világon, kínától egészen az USA-ig (nem mellesleg megbuktatták a szocializmust). És nagyon tudnak büntetni, ha valaki hibázik, nekünk most szerencsénk volt, ha minden marad a régiben, legközelebb már nem lesz.
Autópálya: jellemző módon nálunk is akkor épülnek ezek, amikor a világ már a vasúti és légi közlekedés felé fordul, szokás szerint lemaradva pár lépéssel a világ mögött. A vasútépítés amúgy is jobb példa a korrupcióra, neveztesen a Bp - Békéscsaba vonal, 15 éve újítják 100 milliárdokért, de semmi javulás...
Autópályáról annyit ahhoz hozzátennék, hogy egy igen közeli forrás, azért megemlíti, hogy az magyar autópálya szabványok jóval szigorúbbak ám (És az már meginn egy másik sztori, h elavult szabványok). De autopályakorrupcióról még sokat tudnék mesélni...

"Most az a kormány veszi el tőlük, amelyik ezzel vesztegette meg őket." És miért, miért nem áll ki valaki, hogy na ugye baszki, hogy nem kellett volna ezt odaadni, és csak szavazatvásárlás volt az egész. Lapít mindenki a fűben, ahelyett, h ezt megmondaná.
"Nem a tanárok és közalkalmazottak követelték, hogy Meggyesi hitelből adjon 50%os béremelést nekik." Tanárfizuval már kellett csinálni valamit... Vasutas keres még most is annyit, mint egy tanár... vicc.
"hogy vigyorgott Gyurcsány a kamerákba" hehe, nem lesz vizit és tandíj? hihi :-) hát voltak ígéretek :-))
"Egy ilyen eset után bármelyik nyugat európai országban az egész pereputty fejlehajtva, szégyenkezve tűnik el a politikai palettáról egy életre." Olaszországban pl nem. :-)
"Olyan országban élünk, ahol azért néznek hülyének, minket, mert azok vagyunk." hát ha egyszer azok vagyunk... :-)
Továbbra is demagógnak érzem az írásaid, persze lehet, hogy ez nem direkt van, nemtom... Csak kapargatod a problémák felszínét. Pl, ki a hibás? Nemtök mindegy. Múlton már úgy se lehet változtatni. Másrészről egy eszme nem bukik meg attól, hogy néhány politikus azt hazudja, hogy ő egy eszme híve, pedig csak egy korrupt megélhetési politikus aki az anyját eladná. Ezeknek eszme? Vegyük csak a legújabb MDF frakció tagot? Na ő pl milyen eszmét képvisel? Hogyan élőskődjünk a népen? És a többi 385 se különb. Nincs itt semmilyen eszme.
Miért nem a megoldásokban gondolkozol, abban, hogy mit KÉNE, kell csinálni?!

Tia 2008.11.05. 07:43:46

"engem az állam küldött Dániába, még fizet is érte. Én meg persze meg is dolgozok ezért..."------------------->azt gondolom hogy innentöl egyértelmüen elveszett az objektivitás...van egy jó szólás: "Az okos ember nem harap abba a kézbe ami eteti" nos nálad ez bevált kedves dániában dolgozó honfitárs...

Amúgy meg nem tudom hogy miért nem hajtjuk ki a nyugdij korhatárt elért embereket egy hegyre, és löjjük le öket, de leginkább inkább csak lökjünk rajtuk egyet le a szakadék irányába /hiszen drága a löszer/ és akkor egyáltalán nem élnek fel semmit és senki jövöjét....nah persze a dolog pikantériája hogy, azt sokan elfelejtik, hogy egyszer mi is /söt még te is ott a jó dániai levegön/megöregszünk...

Az pedig hogy miért nem éri meg vállalkozni?Az nem lehet az oka hogy a nyugati hitel kamatok olyan 3-7%-nál mozognak, amíg nálunk ez olyan 10-27%???nemrég egy pénzügyi szakemberrel tárgyaltam erröl hogy milyen hitelek vannak Magyarországon, és csak csóválta a fejét, hogy ilyen feltételek mellett nem is csoda hogy sem befektetö nem jön, sem pedig magán vállalkozás nem indul, mert irreálisan magas profitot kéne hogy termeljen csak ahhoz hogy az önköltség meglegyen,és akkor még egy fillér haszon nincs.....de tudom, majd a 13. havi nyugdíj, és a közért dolgozó emberektöl ellopott bér, az majd kihúz minket a szarból....

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.03.02. 13:05:39

"Amúgy meg nem tudom hogy miért nem hajtjuk ki a nyugdij korhatárt elért embereket egy hegyre, és löjjük le öket, de leginkább inkább csak lökjünk rajtuk egyet le a szakadék irányába /hiszen drága a löszer/ és akkor egyáltalán nem élnek fel semmit és senki jövöjét....nah persze a dolog pikantériája hogy, azt sokan elfelejtik, hogy egyszer mi is /söt még te is ott a jó dániai levegön/megöregszünk..."

Milyen érdekes, hogy mostanság milyen sokan beszélnek a nyugdíjak megkúrtításáról... Hát hát... Lehet véres lesz a Duna?
A jóember a tanárom volt, nomeg Orbán minisztere:
index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/02/chikan_nem_allamcsod_csak_lassu_lecsuszas_fenyeget/
hehe
süti beállítások módosítása