HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Fekete péntek: tőzsde krach vagy bevásárlási láz?

2008.11.29. 08:38 Nomen Nescio

1929 október 24 New York, Tőzsdekrach – Fekete Péntek

Az 1929. október 24-ei tőzsdei árzuhanás után, 25-én került sor a New Yorki-i börzén a „fekete péntek” elnevezésű krachra. Az ezt követő két év a világ legtöbb országában a gazdasági válság legsúlyosabb éveit jelentette. Úgy tűnt, hogy a szabadversenyes kapitalizmus ideje lejárt. (NGC)

Ez a magyarázat nyilván nem korszerű ma, ezért is valószínűbb, hogy a következő magyarázattal sokkal többen találkoznak manapság.

És a divatosabb magyarázat:

Fekete péntek, vagyis Black Friday a Hálaadás utáni első nap az Egyesült Államokban. Ez a nap hagyományosan a karácsonyi szezon első napja, a kereskedők ilyenkor hatalmas árengedményekkel várják a vásárlókat, akik nem egyszer már hajnalban megkezdik a sorban állást, hogy biztosan jusson a fél áron megvehető laptopból és LCD-tévéből. A kereskedők a megszokottnál sokkal korábban nyitnak, általában már hajnali 5-kor, de még ennél korábbi nyitás sem ritka. Az áruházak többsége a legelsőként érkezőknek még nagyobb árengedményeket ad. (Index)

Miért pont fekete a Fekete péntek?

Maga a kifejezés valószínűleg a hatvanas években terjedt el. Először Philadelphiában használta a rendőrség, a karácsonyi szezon kezdetekor óriási dugó volt a városban. A kereskedők azonban nem akarták negatív jelzővel illetni a napot. A nyolcvanas években ezért egy másik elméletet kezdtek terjeszteni, azért fekete, mert a kereskedők nagy részének mérlege ezen a napon került a pozitív tartományba, vagyis elszámolásban a veszteségből (piros színű görbe) ekkor vált át nyereségbe (fekete görbe).(Index)

Ez is egy marketingfogás lehet?

Ha már létezik a kifejezés, legalább magyarázzuk meg a népeknek. Az nem baj, sőt előny, ha a magyarázatnak köze sincs az eredethez. A fő, hogy egy nagy és sötét emléket így el lehet feledtetni, és újabb „nagy és sötét” rémképpel riogatni helyette… Ez az igazi összeesküvés!

Tegnap Magyarországon valóban fekete volt a péntek.

Percek alatt 3100 ember kirúgását közölték. Az elbocsátások rendre a visszafogott autógyártásra vezethetők vissza. Ugyanebben a cikkben:

Fidesz: szociális katasztrófa fenyeget

A kormány csak a megszűnő munkahelyek számának bejelentésére képes, arra viszont nem, hogy tegyen is valamit a megszűnésük ellen - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A politikus közleménye szerint napról napra egyre többen veszítik el munkahelyüket, folyamatosan érkeznek a hírek a tömeges elbocsátásokról, holott már hónapok óta látszik, hogy a válságkezelés legfontosabb feladata a munkahelyek megvédése lenne.  (privátbankár)

Az index elbocsátás számlálója itt áll (ekkor 2008-11-29 / 07:32) 10903 Nézze meg mit mutat most 

Ezalatt a nagyvilágban

New York – Long Island; A Wal-Mart Long Island-i üzletében pénteken meghalt a cég egyik alkalmazottja, amikor a nyitásra váró vásárlók betörték az ajtót, és eltaposták a férfit. (Index)

Persze, ha már a fekete pénteknek adtunk egy értelmezési tartományt, akkor azt töltsük ki megfelelő tartalommal is. A hajnalban nyitó áruházak 70-80%os árengedményei nyilvánvalóan indokolják az emberhalált is, nem? Nem! Ez egy agyrém… szerintem.

Hazánkban tegnap

Hagyományosan ezen a napon (november utolsó péntekén) rendezik meg a Ne Vásárolj Napot. Idén november 28-án a Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit Nap alkalmából a zöldbolt webáruház bezár. Kezdeményezésükkel az első gazdálkodó szervezet, amely csatlakozik a nemzetközi mozgalomhoz. Zöld szervezetek bevásárlókocsis demonstrációt tartottak Budapesten, a Váci utcában.

 

 

Nem keseregni kell, hanem együtt lenni!

A konzumterror és vásárlási görcs legjobb ellenszere, egy kettesben töltött nap. Gyertyafényes-romantikus, vagy duhaj-hedonista, netán buja-összebújós, ahogy tetszik. Vagy osszuk meg időnket barátainkkal. Hívjunk vendégeket, vagy fogadjuk el a meghívást. A karácsonyi ajándékok nem hordoznak érzelmeket, nem rejtenek barátságot, szeretetet, törődést. Ezek tárgyak, amikkel megpróbálunk kifejezni valamit, amit egy öleléssel kézfogással, egymás szemébe nézéssel is megtehetnénk.

Tegyük meg!

2 komment

Címkék: választás nagyvilág vásár karácsonyivásár

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr83794285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tia 2008.12.01. 09:54:59

Azért ez szerintem nagyon durva...nem értem hogy miért kell ezen az egynapon mindent megvenni...
Meg egyáltalán:
tényleg ennyire fontos egy drága ajándék karácsonykor?
Azért ahhoz hogy idejussunk, kell egy kellöen elbútított képzetlen embertömeg, amit kedvük szerint lehet drótokon rángatni...

Szerintem ha a másik emer fontos és ennyire szeretnénk neki örömet szerezni, akkor az ajándékot már hónapokkal az elött de legalábbis hetekkel karácsony elött is el lehet tervezni, és beszerezni...

ViKo · http://fair.blog.hu 2008.12.01. 09:59:35

Legjobban az utolsó bekezdés tetszik:) Nagyon igaz amit írtál.
süti beállítások módosítása