HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Liberalizált szavahihetőség

2009.03.27. 11:20 Nomen Nescio

Letelt az SZDSZ kormányfő jelölésre adott határideje. Az eredeti "ultimátum" úgy szólt, hogy csütörtökig kell egyezségre jutni a miniszterelnök kérdésében. Ha ez nem történik meg, jöhet az előrehozott választás. Nyilvánvaló érdeke mindkét pártnak, hogy ne adjanak esélyt az előrehozott választásra, hiszen úgy elvesztenék pozíciójukat. Az SZDSZ még a parlamentbe sem kerülne be. A határidő letelt, egyezség nincs, helyette van egy határozatlan idejű haladék a volt szövetségesnek.

Érvelésük szerint, amíg egy csöpp esély is kínálkozik az alkura, addig nem szabad a FIDESZ-nek lehetőséget adni. Nem tudok racionális okot arra, hogy egy évnyi időt vesztegessünk el az ország idejéből a rendbehozatalra. Most van szükség a legitim, széles körű támogatottsággal bíró kormány létrejöttére. Nincs időnk arra, hogy odázzuk az odázhatatlant. Az teljesen biztos, hogy a szükséges lépések nem lesznek fájdalommentesek. Sokan még rosszabb helyzetbe fognak kerülni, mint most, így aztán ha most az MSZP folytatja a kormányzást, teljesen biztos, hogy csak egy éve lessz rá. Akkor majd kezdődhet előröl a választási procedúra.

Nem tudok attól a kérdéstől szabadulni, hogy miféle trükkök százaihoz folyamodnak majd 2010.-ben a szocialisták, hogy megtartsák a hatalmukat, ha most nem veszítik el. Már pedig az tűnik reálisnak, hogy megegyezés születik az SZDSZ és az MSZP között. Ezzel együtt elindult, és működik a suttogó kampány is: Vigyázzá' me' gyön a Zorbán!

Surányi nemet mondott. Ez tiszta és világos. Szerepvállalásának feltételéül a FIDESZ teljes körű támogatását szabta. Most aztán lehet megint mondani, hogy az Orbán megalomániája és hatalomvágya gátolja a jó szándékúakat, hogy véghezvigyék nemzetmentő programjukat. Sokan fel is ülnek erre a hintára, elfelejtve, hogy a hazánkat súlytó válság oka nem csak a nálunk is ható nemzetközi helyzet (ami ugye egyre fokozódik), hanem a belső gazdasági állapotok is. Sőt elsőként kellene azokat, és az oda vezető út felelőseit okolni. Ehelyett mit teszünk? Ostobán végignézzük, ahogy saját pozíciójuk megőrzése közben veszni hagyják az országot.

A politikát a hatalom megszerzése és annak fenntartása jellemzi. Ennek eszköze a kompromisszumkeresés, az a cél, hogy megtalálja a kívánalmak és lehetőségek közötti harmonikus utat az érvényesülésre. A politika nem az igazságról, nem erkölcsről, hanem kizárólag az ütköző érdekekről szól. Aki ezt nem látja, az jobban teszi, ha politikai nézeteit a piros kockás abroszon egy kisfröcss mellett fejti ki. Ugyan akkor van, vagy kellene lennie egy belső korlátnak minden politikus gondolkodásában, amivel a saját érdekeit tudja féken tartani, ha a haza, a nemzet, az ország érdeke úgy kívánja, mert a politika erről is szól.

Szól a mindennapok emberéről, akitől négy évre a bizalmat kéri és kapja a parlament. Szól a kétkezi munkásról, aki lakáshitelének megemelkedett törlesztő részleteit nem tudja már fizetni. A válság kezelése és megoldása rajtuk, rajtunk csattan. Nem a bankok fogják elveszíteni állásukat, vagyonukat. Ebben a helyzetben csak olyan politikai szereplő tud hitelesen fellépni, csak akkor tud hatékony gazdasági lépéseket végrehajtani, ha megkapja a társadalom felhatalmazását arra. Vért verejtéket és fájdalmat kell, hogy ígérjen a leendő miniszterelnök, de ha ezt olyan ember teszi, akinek szava súlytalan, személye hiteltelen, attól nem fogadja majd el senki a még talán valóban jó lépéseket sem.

Lehet úgy gondolkodni ebben a helyzetben, mint egy bankár, levágni az üszkösödő végtagot, elzárni a szociális juttatások amúgy is csak csöpögő csapjait, megszűntetni a biztonságot nyújtó szociális  védőhálót. Ezzel a lendülettel a fél országot ki lehet terelni a folyók partjára és egyenest belelőni őket, minket... Jobb, mint az éhhalál, legalább is gyorsabb. Nyílván, amikor bankárkormányról beszélek, fidesz illatú politikai lózungok jönnek ki a számon, és nem a saját véleményem...

Egy szónak is száz a vége... Saját magának adott határideje letelvén Fodor Gábor hosszabbítást ítélt az utolsó menetben az MSZP-nek. A hazafutás ugyan bunda szagú, de a bíró tehetetlen, nem tudja lefújni a becstelen játékot.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás belpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr511028872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása