HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

hvg után szabadon /MTI hír

2009.12.15. 17:53 Nomen Nescio

 

Nem utazott el Cipi Livni

Brit elfogatóparancs a volt izraeli külügyminiszter ellen

2009. december 15. 01:42 | Utolsó módosítás:2009. december 15. 01:45

Háborús bűnök vádjával elfogatóparancsot adott ki egy brit bíróság Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter ellen, aki azonban végül lemondta múlt hétvégi nagy-britanniai látogatását - jelentette hétfő este a The Guardian című napilap internetes kiadása.


A bíróság a tavaly december végén-január elején lezajlott Gázai övezeti harcok palesztin áldozatait képviselő ügyvédek kérésére adta ki az elfogatóparancsot, amelyet végül visszavont, miután Livni nem utazott el Nagy-Britanniába - értesült a lap.

A volt külügyminisztert Londonba várták volna vasárnap a Zsidó Nemzeti Alap kongresszusára, de lemondta a részvételt. Az ellenzéki Kadima párt elnökének hivatala azt közölte, hogy Livni már két héttel ezelőtt úgy döntött, nem utazik el a brit fővárosba.

A jelek szerint az elfogatóparancsot kérelmező ügyvédek erről nem tudtak, amikor múlt héten a londoni bírósághoz fordultak.

A brit külügyminisztérium közölte: sürgősen vizsgálatot indít az ügyben. "Az Egyesült Királyság mindent megtesz a közel-keleti béke elősegítése érdekében és elkötelezett az Izraelhez fűződő stratégiai partnerség mellett. Ennek érdekében szükséges, hogy az izraeli vezetők az Egyesült Királyságba látogathassanak" - állt a tárca közleményében.

Livni az izraeli kormány volt tagjaként kulcsfontosságú szerepet játszott a Gázai övezet ellen indított Öntött Ólom nevű, háromhetes izraeli offenzívában. Jogvédő csoportok és ENSZ-megbízottak azt állítják, hogy a zsidó állam háborús bűnöket követett el a hadművelet során, amely több mint ezer palesztin emberéletet követelt.

Szeptemberben palesztin csoportok legutóbb Ehud Barak izraeli védelmi miniszter ellen nyújtottak be letartóztatási kérvényt Nagy-Britanniában ugyancsak háborús bűnök vádjával. Egy londoni bíróság akkor ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy Barak diplomáciai mentességet élvez.

Palesztin csoportok évek óta próbálkoznak azzal, hogy elérjék izraeli vezetők bíróság elé állítását olyan országokban, ahol eljárást lehet indítani és ítéletet lehet hozni olyan gyanúsítottak ellen is, akik más országban követtek el bűncselekményt.

Tavaly februárban Doron Almog nyugalmazott izraeli vezérőrnagy ellen adtak ki letartóztatási parancsot Nagy-Britanniában egy emberi jogi csoport feljelentése alapján. A londoni Heathrow repültőtér felé tartó Almogot azonban értesítette a londoni izraeli katonai attasé a rá váró rendőrök jelenlétéről, és a tábornok nem szállt ki a repülőgépből, hanem azonnal visszatért Izraelbe.

Egyszer azért majd mégis csak le kellene folytatni azt a rengeteg pert, amire eddig nem került sor Izrael állam mindenkori vezetőinek háborús bűnei ügyében. Egészen 1947-ig visszamenőleg, hiszen a fiatal állam azóta nem tartja be a nemzetközi emberjogi szerződéseit. 

Még nem volt rá példa, hogy izraeli állami vezető nemzetközi bíróságon kényszerült volna megvédeni a Palesztínok ellen folytatott háború jogosságát. Most is kicsavarva a nemzetközi jogot, Izrael épp a demokrácia védelmével takarózva vádolja Palesztínát demokráciába bújtatott terrorizmussal. Nem érdekes? Az egyik -mellesleg elnyomó, népírtó háború demokratikus, míg a másik -honvédő háború pedig terrorizmus.

Egyszer azért mégis csak sort kellene keríteni arra, hogy Izrael -a "demokrácia legtisztább bajnoka", nemzetközi bíróságon mérettessen meg, különös tekintettel arra, hogy ha a zsidóság ellen elkövetett háborús bűnök gyanújáról van szó, akkor Izrael titkosszolgálatai a föld alól is elhurcolják a megvádoltakat.

Szólj hozzá!

Címkék: nagyvilág izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr981600312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása