HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Európai elnökség -először

2011.01.05. 11:06 Nomen Nescio

A magyar EU-elnökség

 

(forrás:http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/eu/2011_eu_elnokseg/)

2011. január 1. és június 30. között Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Magyarország számára a soros uniós elnökségi időszak több szempontból is egyszeri, megismételhetetlen jelentőséggel bír. Az uniós tagállamok körében általánosan elfogadott nézet, hogy az első soros elnökség egyfajta tűz­keresztség: akkor értjük meg igazán ezt a bonyolult dön­téshozatali mechanizmust, ha egyszer már irányítottuk. Az elnökség politikai, diplomáciai, szakmai és kommunikációs feladatokat egyaránt jelent, és az ezekben elért eredmé­nyek mind részévé válnak az adott tagállam megítélésének. Ez a hat hónap Magyarországot, mint uniós tagállamot lát­hatóbbá teszi az Unión belül és kívül, a hazai közvélemény­ben pedig újra tudatosítja az Európai Uniót, annak előnyeit és lehetőségeit.

A következő hat hónap kiemelkedően fontos feladata, hogy a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése okán ki kell alakítani az EU új intézményi kereteinek gyakorlati alkalmazását. Az Európai Unió ráadásul sorsdöntő időszakot él át, napirendjén az integráció jövője szempontjából elsődleges témák szerepelnek. A magyar elnökségnek az a feladata, hogy kidolgozza azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyek mentén a tagállamok meghozhatják a szükséges döntéseket.

Melyek a főbb elemei a spanyol-belga-magyar elnökségi trió programjának?

Hogy az uniós napirend folytonosságát biztosítsa, a Lisszaboni Szerződés 2010. január 1-jétől bevezette az úgynevezett trió elnökséget. Ez azt jelenti, hogy a soros elnökségek hármas csoportokba állnak össze, és ebben a keretben folytatnak koherens, hosszú távú együttműködést. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal alkot közös triót, melyek 2010 első, illetve második félévében látták, illetve látják el a soros elnöki feladatokat.

Az elnökségi trió együttműködésének alapvető keretét határozza meg a trió 18 hónapos elnökségi programja. Az elnökségi programnak illeszkednie kell az EU általános napi­rendjébe. Az elnökségi program kialakítása az elnökség ideje alatt napirendre kerülő szakpolitikai dossziék, jogalkotá­si javaslatok, uniós események, főleg állam- és kormány­fői, valamint miniszteri szintű találkozók tervezését jelen­ti. Egyes témák tárgyalását korábbi politikai kötelezettség­ként vállalt menetrend írja elő, más intézkedéseket az aktu­ális fejlemények diktálnak.

A trió programja két részből áll: a stratégiai keretből, amely a trió legfőbb politikai céljait tartalmazza összefoglaló jel­leggel; valamint az operatív programból, amely a stratégiai keret részletes kifejtése.

A magyar elnökség prioritásairól itt olvashat bővebben

Honnan tájékozódhatok az EU-elnökség eseményeiről?

A Külügyminisztérium (http://www.kulugyminiszterium.hu/) honlapján kívül részletes információt találhat az EUvonal – EU tájékoztató szolgálat weblapján (http://www.euvonal.hu/ A link olyan oldalra mutat, amely kívül esik a Külügyminisztérium honlapján, ezért új ablakban nyílik meg.), valamint a spanyol-belga-magyar közös elnökségi weblapon (http://www.eutrio.eu/ A link olyan oldalra mutat, amely kívül esik a Külügyminisztérium honlapján, ezért új ablakban nyílik meg.).

A magyar elnökség hivatalos honlapja 2010. december 20-tól lesz elérhető a http://www.eu2011.hu/ A link olyan oldalra mutat, amely kívül esik a Külügyminisztérium honlapján, ezért új ablakban nyílik meg. webcím alatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr492562108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása