HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

széllel szemben avagy szélmalomharc az energiáért

2008.11.18. 19:55 Nomen Nescio

Nem lesz szokásom a jövőben egyéni sérelmeknek hangot adni, most is csak azért teszem, mert egy igen jellemző problémára hívja fel az olvasó figyelmét.

Szóba került egy blogban a villamos energia hálózat-használati díja. Eddig is fizettünk érte, de most már tudunk róla. Ez amúgy azért van, mert nemsokára a lakossági fogyasztók is szabadon választhatnak eladót, így a hálózat üzemeltetője és az energia értékesítője nem biztos, hogy egyezni fog. Mint a hálózattal nem rendelkező, előhívós telefonszolgáltatók. Mondok ennél cifrább helyzetet, ami egy cimborámmal esett meg

 Képzeljük el, hogy álmaink telkén álmaink házát építjük meg. Előre látva a jövő energiaválságát, vagy egyszerűen környezettudatosságból, már most az építésnél készüljünk fel a megoldásokra. Hőszivattyúról és vízvisszaforgatásról nem beszélek, az egy másik téma volna. Maradjunk a villamosenergiaipar kész átverés showjánál.

Elképzeléseinknek megfelelő szélturbinát akarunk felszerelni, ami a ház és melléképületek, kerti vízszivattyú, malac ól és tyúkketrec meg bármi más világítását is bőven képes ellátni. Az önkormányzat nem ad rá engedélyt, mert tájidegen a szélgenerátor… A szomszédban épülő logisztikai park nem az, hiszen arra volt engedély az önkormányzattól… A következő falat az elektromos művek, akinél engedélyeztetni kell a háztartás elektromos terveit, majd a jóváhagyást követően szakember megépíti, aztán újra jön az áramszolgáltató, aki az ellenőrzés után felszereli a villanyórát. Esetünket nehezíti egy apró, de nem elhanyagolható körülmény. Közel s távol sincs elektromos vezeték. A terület adottságaiból következően nem is lesz, ha a szolgáltatóra várunk. Ők ugyanis csak költségtérítés után építik meg. Magyarán vedd meg az anyagot, fizesd ki a telepítést, ami után az elkészült vezeték szakasz a szolgáltató tulajdonába kerül… Hogy miért érdekes a vezetékes áram, ha amúgy is szélturbinát akarok? Mert nem építtethetünk áram nélküli lakóingatlant… Nincs is szándékunkban, de a turbinával termelt többlet áramot kötelesek vagyunk a szolgáltatónak eladni, ehhez drót kell!

A bukfenceknek nincs vége. Az áramszolgáltató csak meghatározott termelésű turbinára ad engedélyt, mert a többlettermelést a hálózatba visszavezetve, eladóból vásárlóvá lépne elő, ami nekik nem jó üzlet! Arra sincs mód, hogy ingyen, tehát nulla forintért add el a felesleges áramot, amit azzal a turbinával nem állítasz elő, amit az önkormányzat nem engedett megépíteni. Itt lép a képbe az újabb szereplő, az APV RT, mint tulajdonos, akinek a területén az áramszolgáltató sem fektetett sem légkábelt nem vezethet keresztül annak (APV RT) engedélye nélkül a telkünkre. Összegezzük, hol tartunk álomházunknál?

·        Az áramszolgáltató szabja meg a megépíthető turbina teljesítmény nagyságát (KWh). A számításaikat nem a leendő tulajdonos igényei szabják meg, hanem a szolgáltató saját statisztikai adatai. (túltermelés elkerülése érdekében)

·        A turbina üzemeltetője (telek tulajdonos) a többletmennyiséget a területi szolgáltatónak kell átadja, térítés ellenében. Ehhez hálózat kell!

·        Az áramszolgáltató nem hajlandó megépíteni a saját tulajdonába és kezelésébe kerülő hálózatot, ha azt a tulajdonos (megrendelő) nem fizeti ki teljes egészében. Esetünkben bonyolítva a helyzetet az APV RT közbeeső tulajdonával, amin a vezeték átmenne.

·        Az önkormányzat nem engedélyezi a saját áramellátást szolgáltató turbinát, mert az (az állításuk szerint) tájidegen, és a vonuló madarakra nézve veszélyes.

Hol van itt az igazság? Miféle jogszabályok lehetnek azok, amik bürokratikus úton akadályozzák az előrelátó építtetőt egy környezetbarát megoldás megvalósításában? A megújuló energia nagyon jól hangzik, de ellehetetlenítik a használatát. Ez ma nem közösségi érdek, mert így nincs bevétele egy multinacionális energiaszolgáltatónak. Aki önfentartó módon akar élni, annak megkötözik a kezét. Közben a szél fúj úgy is, ha nem forognak a turbina lapátjai…

Ez az igazi átverés, miközben a kimerülő energiakészletekről és alternatív energiaforrásokról beszélünk!

1 komment

Címkék: enenrgiapiac

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr57776584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tia 2008.11.19. 11:12:58

Szerintem Magyarország az egyettlen olyan állam, ahol majdhogynem még büntetik is azt aki környezet tudatosan akar élni...

És egy újabb jó példáját látjuk annak, hogy hiába van meg az emberekbe az akarat arra hogy, óvják a környezetüket, ha a társadalom és annak idióta szabályai ill. szokásai /mert az hogy iszonyú nagyrészben jelen van a köolaj ill. köolaj származékokból termelt produktum az ember életében az csak egy kialakult szokás/ azok amik a lehetö legnagyobb követ görgetik ennek útjába...

Dehát ez van, szellemileg sajnos toprongy a jó nép, mert felülröl szinte parancs szerüen megy már évek óta a butítás, és nem is tudom hogy ki mondta de jó lenne elgondolkozni a szavain:
"Egy parlament összetétele, mindíg az adott nép keresztmetszete" ----------->már pedig ha szívünkre tesszük a kezünket, sajnos ez a megállalpítás nem áll olyan messze a valóságtól, és hogy milyen alakok vannak a parlamentben?Egyrészt látjuk, halljuk öket, másrészt érezzük a "munkájuk" következményeit...
süti beállítások módosítása