HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Van egy álmom

2009.11.25. 13:06 Nomen Nescio

Legutóbb egy beszélgetésben azt találtam mondani, hogy a hagyományos értelemben vett jobb és bal oldal nem létezik. Hogy ez világszerte így van-e, azt nem tudom, de nálunk biztosan nincs értelme ezeknek a kategóriáknak. 

Már csak azért sem, mert nálunk az MSZMP utódpártjaként működő MSZP a nagytőkét képviseli. Csk végig kell nézni az elmúlt kormányok (Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) összetételén. A múlt rendszerből átmentett, átügyeskedett Tőke felett ők azok, akik a hatalmat gyakorolják.

A liberálisok meg szintén a nagytőkét képviselik, de számukra az egyetlen járhatónak tűnő út, ha mindenki elveszti az identitását és beleolvad egy soha nem létezett nagy, közös Európai Egyesült Államokba. Amit aztán a mégnagyobb tőke vezet, ahogy az Amerikai Egyesült Államokat is.

Apropó Amerika. Én a magam részéről köszönöm, de nem kérek a liberális oktatás gyümölcseiből. Tisztán látható, hogy az USA társadalma nem más, mint a "dolgát végző, mással nem törődő bionikus szavazógépek" laza csoportosulása. Érdemes megfigyelni, hogy az oktatási tárcát birtoklók elképzelései hazánkat is ebbe az irányba mozdítják el.

Nem kellenek tantárgyak, jegyek, nincs tekintély, nincs hierachia, viszont vannak a tanárokat és osztálytársaikat terrorizáló lurkók. És nincsenek hagyományok, amikre támaszkodva magabiztos tudást lehet felépíteni. Az iskolák nem tanítják meg a diákokat gondolkodni, nehogy meglássák az összefüggéseket az életben is. Az nagy hiba volna, mert úgy elvész az irányíthatóság!

Liberális oldalon kutakodva olyan csoportokat találunk, mint a lassan megszűnő SZDSZ utódjaként is emlegetett LMP. Én itt akár hogy is nézem, csak egy arculatváltást látok az elődhöz képest, mert az SZDSZ tagság szép lassan ide szivárog. Amúgy az önmagában is érdekes, hogy ma két SZDSZ létezik. Van egy magát pártként definiáló csoport, ezt Retkes vezeti, és van a Kóka vezette parlamenti frakció. Mint ha ez a két társaság köszönő viszonyban sem volna egymással.

Aztán érdemes megnézni a jobboldalt is, ott sem rózsás a helyzet. A FIDESZ feneketlen bendője elnyelt már minden önállóan gondolkodó jobboldali pártot, ami csak létezett. Kisgazdák, Kereszténydemokraták, hogy csak a legnagyobbakat említsem. 

Az MDFről beszélni sem érdemes, mert a Herényi-Dávid Pa-dö-dö teljesen leamortizálta a hajdani rendszerváltó erőt. Az egykori alapítótagokat szép sorjában kirakták a pártból, ezzel is jelezve a haladási irányukat.

Amit szélsőjobbnak szoktak titulálni szoclib társaságban, az meg egyenesen képtelenség. Sehol nincs már a Csurka fémjelezte MIÉP, helyette van viszont JOBBIK. Érdekes, hogy ezt a politikai képződményt jobboldalinak mondják, holott a meghírdetett programjaikban sokkal inkább baloldaliak, mint akár a Thürmer vezette Munkáspárt. Igaz, van nekik egy Gárdájuk, ami sokak csőrét piszkálja.

Én is úgy gondolom, hogy tisztázatlan státusú civil szervezetekre nem lehet rábízni az ország és polgárainak biztonságát és védelmét. Ugyanakkor mégis csak szüksége volna a társadalomnak a nyugodt, biztonságos környezetre, ahol törvényesen megszerzett javaikat nem kell semmilyen társadalmi csoporttól félteni.

A megélhetési bűnözés, mint olyan, számomra elfogadhatatlan kategória. Úgy vélem, hogy van a bűn, aminek ellentételezéseként van büntetés. És ez független kell legyen mindentől. A szegénységre és nyomorra, ráadásul a kilátástalanságra nem válasz az, ha a büntetésnél elkezdjük mérlegelni az elkövetők életkörülményeit, pláne nem a hovatartozásukat.

Az alapvető rendszerekkel van itt súlyos probléma. A válság minálunk nem elsősorban gazdasági eredetű. Válság minálunk az emberek fejében létezik. Lehet itt most mindenféle rossz körülményeket emlegetni, de ezeket nagyrészt saját magunk idéztünk elő. Vagy hagytuk, hogy a fejünk felett előidézzék azok, akiket a választópolgárok csak négyévente egyszer érdekelnek.

Sokan úgy gondolják, hogy a politikába a kisembernek nincs beleszólása. Ez bizony így is van! Különösen akkor nincs, ha azt képzeli, hogy az általa támogatott és négyévente megszavazott pártok a választók, az egyén érdekeit képviselik. A pártok ugyan is nem a választóik érdekeivel, hanem a hatalom megszerzésével és megtartásával foglalkoznak.

Az 1700-as, 1800-as években a parlametbe delegált küldöttek nem politikai pártok tagjaiként jutottak be, hanem az egyéni választókerületek jelölései alapján. Ma amúgy is nagy problémának tartom, hogy listákról lehet bekerülni a parlamentbe, ezzel is elkerülve az egyéni megmérettetést.

Ha rajtam múlna, a pártok nem kapnának egy huncut garast sem a közös kasszából. Tessék szépen eltartani saját magukat. El nem tudom képzelni, miért nekünk, állampolgároknak kell kifizetni a székházakat, autókat, titkárságokat. Ellenőrizetlenül fizetgetni a költségtérítéseket... Egyáltalán azt nem értem, hogy miért van ma még ember, aki pártokban látja a megoldást. 

Parlamentarizmusunk kezdetén a küldöttek csak a parlamentben álltak össze egyes "projectekre" pártokká. Valami hasonlónak kellene kialakulnia ma is, ahol a képviselők egyéni felelőssége alól nincs mentelmi jogi bújócska, ahol a döntéseknek akár anyagi felelőssége is van. Ahol a nem megfelelően érdekképviselők munkáját visszahívással lehet jutalmazni bármilyen pozíciót is tölt be a képviselő, akár ha kormánytag is legyen.

Nem hiszek abban, hogy a társadalmi szerepvállalás támadhatatlanná kell, hogy tegye a közszereplőt. A mentelmi jogot alaposan át kell gondolni, mert ma a politikusaink előszeretettel bújnak emőgé a felelősségrevonás, elszámoltatás elől.

Abban továbbra is biztos vagyok, hogy a régi új alkotmány helyreállításával kell kezdeni a valódi rendszerváltást. Át kell gondolni és újraértelmezni az állam szerepét, lehetőségeit és kötelezettségeit, ahogy ugyan ezt a polgárok esetében is. 

Át kell definiálni a szociális háló lehetőségeit, a közteherviselést, az igazságszolgáltatástm, az oktatás szerepét. Meg kell határozni a képességeinket, lehetőséfgeinket, és ki kell alakítani a jövő stratégiáját, mert az elmúlt húsz év ékesen bizonyítja hogy a menzetstratégia hiánya hová vezet.

Meg kell határozni a menzeti identitást, ami nem olyan nehéz, mint azt sokan elhitetni szeretnék, mert az ezer éves történelem és a Kárpát-medence helyi adottságai nem változtak meg attól, hogy erővel tartanak fenn valótlan határokat. 

Ki kell jelölni azt az irányt, amibe haladnunk kell ahhoz, hogy a következő ezer évben is fennmaradjunk ebben a nyílvánvalóan ellenséges politikai és gazdasági közegben. Meg kell teremteni azt a hitet és tényekre épülő bizalmat, ami a jövő felépítéséhez kell. Ami ahhoz kell, hogy édes anyanyelvünk ne csak halott emlék legyen egy múzeum dohos pincéjébe zárva, közvetlenül a Szent Korona mellé.

Ehhez azt hiszem, hogy az emberek fejében kell egy kapcsolót átállítani. Meg kell változtatnuk a gondolkodásunkat. Fel kell ismerni, ha nem változunk, akkor elveszünk a történelem süllyesztőjében.

13 komment

Címkék: választás külpolitika belpolitika szentkorona

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr461551396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.25. 18:49:32

Hát van itt minden, mint a bucsúban. Csak egyre reflektálnék: az LMP-be _nem_ szivárognak az SZDSZ tagok. Mire alapozod ezt? Az LMP nem liberális, hanem ökopolitikai párt, se nem bal, se nem jobb oldalon van, hanem elöl. A liberális párt az az MDF mára.

A közeg nem ellenséges, ez üldözési mánia. Az utolsó mondattal tökéletesen egyetértek. Csak az fránya kapcsoló több irányba működik.

Nomen Nescio 2009.11.25. 19:52:03

@iii: kezdjem a végén?

Ezt a helymeghatározást az LMP (szerinted) hollétéről sajnos nem értem, de ez nem baj, mert nem is nagyon érdekel...

Viszont. A középeurópai közeg valóban nem ellenséges velünk magyarokkal. Trianon csak egy jópofa baráti gesztus volt felénk. Valószínűleg pusztán barátságból irtották a magyart a délvidéktől a felvidékig...

Paranoja lehetett a Beneš féle dekrétum csomag is, ami miatt Európa engedményeket ad a cseheknek.

Valószínűleg az is a barátság jele, hogy a Magyar Köztársaság legmagasabb közjogi méltóságát kiutasítják a felvidékről. Tisztán baráti gesztus a Szlovák nyelvtörvény is...

Pusztán barátságból hangos a némettől az angolig minden sajtó a magyarországon nyíltan tomboló fasizmustól... Az Emerich Curtisek hazaárulásától...

Világunk ezen kies tájain mindenki a béke és barátság mintája, ahol mi magyarok vagyunk a megveszekedett fasiszták... Nem kellene levenni ezt a fura szemcsit?

2009.11.26. 08:30:53

Mondom, hogy üldözési mánia. Trianon óta már 3 rendszerváltás volt, el kellene felejteni, pontosabban tovább kellene lépni.

A szlovák kormány a saját kisebbségével szemben ellenséges, nem Magyarországgal és ebből sem kell elefántot csinálni. A többi országgal meg még ilyen problémánk sincs. Nyilván nem puszipajtások vagyunk, vannak ellentétes érdekeink, de ettől még jól ellehetünk egymás mellett. Én azt látom inkább, hogy a nektek mindenképpen szükséges az üldöztetettség képzetének kialakítása, mert az olyan jó összetartó erő.

Szóval, honnan veszed hogy jönnek az szdszesek az LMP-be?

Zef 2009.11.26. 09:03:45

@iii: Kezdeném a számodra elsőrendűnek tűnő kérdés tisztázásával. Onnan veszem, hogy így látom a környezetemben. Másfelöl engem egy törpepárt ködös elképzeklései nem nagyon érdekelnek.

Ellenben a történelmünkkel, és a jövő megteremtésével, amire sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Jövőt márpedig csak a múlt biztos támaszán lehet építeni. Nekem senki ne mondja azt, hogy ne a múlttal foglalkozzunk. Hogy lehetne megérteni folyamatokat, ha az eredetüket nem, vagy tévesen ismerjük?

Nézelődjünk globálisan, ma ez úgy is "trendi". Szlovákia belső kisebbsége magyar. A környező országok legnagyobb kisebbsége mindenhol magyar, kivéve Ausztriát és Ukrajnát.

Értem én, hogy a tények közlése paranoidnak tűnik abban a környezetben, ahol sokkal több az ellenérdek és ellenségeskedés, mint a barátságos de legalább is semleges gesztus... Nyilván én vagyok paranojás akkor, amikor nem tudok és nem akarok Trianonon úgy átlépni, mint ha mi sem történt volna.

Trianont nem lehet és nem szabad megmásíthatatlannak tekintenünk. Trianon él, és nem csak akkor, amikor egy Magyar emlegeti, de akkor is élő, amikor a csehek a Beneš dekrétumokat akarják életben tartani akár a Lisszaboni szerződés árán is -ahol természetesen Európa enged... Nekünk meg kötelességünk lesz megvétózni az engedményeket, ahogy kötelessége volna a Németeknek is, de ez nem az én dolgom.

A magyar történelem ezer éve a Kárpátokon belüli békés együttélésről szólt, amig a világpolitika el nem kezdte "rendbetenni" a dolgokat. Szigorúan etnikai alapon, az akkor népszerű nemzetállamok megteremtésével és a mögötte munkálkodó Pánszláv eszmével.

Ennek az etnikai "rendtevésnek" az eredménye az első világháburú, a második világháború, Ugyan azok az országok, akik aláírták Magyarország, de mondjam inkább úgy, hogy a Kárpátokon belüli békés együttélés trianoni kivégzését, a második világháború után odalökték ezt a térséget a saját népét is irtani igyekvő Sztálinnak.

Nem nekem van szükségem az üldöztetettség érzésének megteremtésére, elég körbenézni és látni a magyarveréseket. Akár állmi szinten is, ahogy az megtörtént már Pozsonyban és Dunaszerdahelyen is.
Magyarokat vernek a Felvidéken, Erdélyben, a Délvidéken... Azaz ilyen nem is történt, ahogy Malina Hedvig is saját magát verte meg...

Amit te paranojának minősítesz azok tények, ahogy az 1100 éves történelem meghamisítása is az. Amit én összetartó erőnek hiszek, az a Magyar kultúra, az anyanyelvünk és a Kárpát-medence 1100 éves erős és jól működő államisága.

TiaMaria 2009.11.26. 12:41:18

iiiiiiiiiiilyen félre értéseket régen láttam.
Nem is tudom hol kezdjem, talán a szlovákoknál:

Nem tudom hogy, kinek van üldözési mániája akkor, amikor mint állami méltóság emleget egy soha nem létezett történelmet (pl. hogy a szlovákok már a magyarság elött itt voltak, és gyakorlatilag a magyarok lopták el a szlovákok földjét), vagy amikor egy akár ( ha szigorúak vagyunk) hadüzenetnek is felfogható "tankokkal kell Budapest ellen menni, és ezt letarolni" emeleget egy ugyancsak a szlovák állami méltóságok körébe tartozó emberke...
Ha szlovákia az ö kisebbségeivel van elfoglalva (akik véletlenül pont mi magyarok vagyunk) akkor miért gyárt olyan Európai térképeket és tesz közzé interneten egy olyan párt akinek a szlovák kormányban tagja van???....Nem tudom te hol élsz, de be kell hogy valljam, az én ülödzési mániámat igenis erösíti egy olyan térkép, ahol az országomat elfelejtették mgejeleníteni, ill. nagyvonalúan elosztogatták másnépek között...és ezt úgy jelenítik meg majdhogynem, mint válsztászi programot...

Ami pedig az öko pártodat illeti: öko=természet védelem...a természet védelem pedig maximum része lehet egy politikai irány vonalnak, de önmagában nem lehet csak és kizárólag egy párt programja...ezt úgy hívnák hogy természetvédelmi egyesület és nem politikai párt!Az pedig hogy "öko politika" két dolog ami köszönö viszonyban sincsen egymással!
Tessék egy kicsit ezen elgondolkozni!
Az pedig hogy valaki azt mondja magáról, hogy nem tartozik sehova, és belekapaszkodik egy semleges, dologba, ami nem nyújt valós megoldásokat a már itt lévö gondokra, sem nem politika, sem nem irányvonal, egy pártnak, de még egy embernek sem az én szememben.

Ahogy a blog író is szépen körülírva ugyan már megemlítette, én leegyszerüsíve azt írnám: bizony ha rendet akarunk, akkor bele kell nyúlni a kakiba, mert minnél tovább kerülgetjük, annál több lesz.

2009.11.26. 13:48:34

@Zef: Nagyon hosszan írsz, nehéz így válaszolni.

A múlttal persze hogy kell foglalkozni, én is szeretek, de nem kell azt gondolni, hogy azért, mert valami a múltban úgy volt, annak most is úgy kell lennie. A sérelmeken tovább kell lépni, meg kell egyezni, ki kell békülni. Úgy, ahogy a franciák meg a németek tették, anélkül, hogy a németek visszakapták volna Elzászt.

Trianont kizárólag háborúval lehet helyreállítani, amit egyrészt senki se akar, másrészt semmi esélyünk nem lenne. De ha úgy vesszük, Trianont már félig visszakaptuk az EU-csatlakozással: szabadon lehet jönni-menni, kereskedni, céget alapítani.

Trianon részben igazságtalan volt, részben igazságos, hiszen sok,a Magyar Királyságban elnyomott népnek adott saját hazát, amihez ugyanannyi joguk volt, amennyi nekünk.

A Benes-dekrétum persze hogy ronda dolog és küzdeni kell ellene, de nem asztalcsapkodással. Megjegyzem, hogy a Benes-dekrétum fő szószólója most a hasonlóan nemzetféltő, EU-szkeptikus Klaus, miközben a liberálisnak mondható Havel felháborodott azon, hogy Csehország mentességet akar a Kisebbségi Charta alól. Az ellenségesség pontosan a minden országban jelenlevő nacionalista pártoktól ered.

@TiaMaria:
Az LMP pont azért alakult, mert az ökopolitika sokkal több, mint környezetvédelem, a vidékfejlesztéstől a vasúti közlekedésig sok mindent jelent. Másrészt nemcsak ez a célja a pártnak, hanem a nyilvánosság, a beleszólás megteremtése, a korrupció visszaszorítása.

Nomen Nescio 2009.11.26. 14:17:02

@iii: Hosszan írok, mert sok dologról van véleményem. Sok összetevője van a térség politikai térképének. Erről sajnos nem lehet kétszavas válaszokban írni,

A környezettudatosság valóban fontos, és az is igaz, hogy a környezetünk okos használata nem jobboldali, és nem is csak baloldali gondolat, hanem alapvetően emberi, az emberi lét tudatos megéléséből fakad.

Azt hiszem, hogy félreérted amit mondok. A gondolataim nem pusztán a történelmi restaurációból fakadnak, de a történelmi múltunkat, a hagyományainkat nem szabad veszni hagynunk.

Én Unió ellenes vagyok, de ez az ellenállásom abból ered, hogy az Unió nem képes, vagy nem akar szembenézni a saját történelmi múltjával.

Nem tud, vagy nem akar szembenézni azzal, hogy a mai nyugati és középkeleti (európára értve) fejlődés nagyrészt a saját korábbi politikája eredménye.

A mai nyugati országok nem saját erejükből álltak talpra a világháborúk után. Magyarország nem részesült a Marshall segélyből. Kelet Eurpában a kommunizmus nem önként választott út volt, hanem a nagypolitika által kijelölt egyetlen lehetőség. Az ebből fakadó hátrány nem ezen országok sajátja (hibája), hanem a "nagypolitika" következménye.

Megbékélni akkor lehet, ha az érintett felek mind elismerik saját felelősségüket a folyamatban. Erre ma Európa nem képes, vagy nem hajlandó. Ettől függetléenül a térség államaitól ezt várja el!

Nem hiszek a globalizációban, mert egy jól behatárolható térség érdekeit csak lokálpatrióták tudják érvényesíteni. Ma erre Magyarország képtelen. Azt mondom, hogy hazánkank erős nemzetközi érdekvédelmet kell felépítenie, ami elengedhetetlenül kapcsolódik az ezeréves Magyar kultúrához, ami a Kárpát-medence egész térségének meghatározója volt.

Nem a megbékélés és továbblépés ellen beszélek, hanem a tisztánlátás mellett, és ez hatalmas különbség!

Nomen Nescio 2009.11.26. 14:31:23

"...@iii: Trianon részben igazságtalan volt, részben igazságos, hiszen sok,a Magyar Királyságban elnyomott népnek adott saját hazát, amihez ugyanannyi joguk volt, amennyi nekünk...."

Én meg úgy tudom, hogy semmi jogban nem szenvedtek hiányt a Magyar Királyság, a Szent Korona területén élő kisebbségek. Épp azok a jogok illeték meg őket, mint minden, a Szent Korona testéhez tartozó polgárt. Ennek így kellene lennie ma is!

Trianon úgy csatolt el területeket az országtól, hogy az ott élő nemzetiségek "anyaállamaikhoz" csatolásával még több nemzeti kisebbséget teremtett, mint előtte volt!

Ezt mára a tudatos elidegenítés kissé megváltoztatta, de el nem feledtette... Ne akarjunk csak azért igazságot látni, mert azt tanultuk, hogy igazság volt...

Trianon nem gyógyír volt, inkább métely, ami meghatározta egész Európa fejlődését... Ezt az örökséget nem lehet és nem szabad elfelejteni. Ezen nem lehet történelmi megbékélésekkel túllépni. Ez az egész térséget tette tönkrte olyan határokkal, amik sosem léteztek.

Ne menjünk ebbe bele, de a felvidéken élő szlovákokat IV.Béla hozta ide. Előtte se hírük, se hamvuk nem volt... Szlovákia mint olyan, soha nem létezett. A Szvatopluk morva fejedelem szláv állama is leginkább legenda.

Hadd ne soroljam tovább, kezdj el inkább magadtól foglalkozni a valódi történelemmel, és keress valódi megoldásokat a valódi problémákra! Én nem a megbékélés ellen, épp ellenkezőleg, a megbékélés egyetlen lehetséges útja mellett állok ki.

2009.11.26. 18:03:21

@Nomen Nescio: Az Uniónak nem feladata semmivel szembenézni, az a polgárok dolga. Én csak azon csodálkozom módfelett, hogy pont a legnagyobb magyarok nem örülnek az Uniónak, ami megteremtette azt a lehetőséget, hogy szabadon éljünk együtt a határ túloldalán levő testvéreinkkel. Gondolom, ott a bibi, hogy ezzel végleg értelmetlen lett Trianon miatt panaszkodni.

Amit Európa felelősségéről írsz, abból egy kukkot nem értek. A Marshall-segélyt Magyarország utasította el egyébként. Most meg kapjuk az EU-pénzeket viszont. Mit kívánnál még?

A globalizációban nem kell hinni, az egy feltartóztathatatlan folyamat, olyan, mintha az időjárásban nem hinnél. A káros hatásai ellen védekezni el, de nem tudjuk megállítani és vannak előnyei is.

2009.11.26. 18:10:46

@Nomen Nescio: Rosszul tudod, minden más nép másodrendű volt a magyaron kívül, például csak magyar volt az államnyelv. A szlovákok ellen különösen sok disznóságot követtünk el. De ha ez nem is lett volna így, ezek a népek saját államot akartak, nem kértek a magyar Szent Koronából és ehhez joguk van. A jog az emberi kreálmány, nem Istentől származik. A XIX. század a nemzeti államok kialakulásának kora, a magyar vezetés nem volt képes belátni, hogy ki kell egyezni a kisebbségekkel, nem tudta összetartani az országot.

Az egyértelmű, hogy Trianon igazságtalan volt, de ma már 90 évvel utána lehetetlen visszacsinálni, de még módosítani sem lehetséges.

A szlovákokat nem IV. Béla hozta ide, a szlávok itt éltek az országban, amikor bejöttünk. Hogy ezek szlovákok voltak-e vagy sem az vitatott, de az elődjeik voltak, az biztos. De ha még így is lenne, teljesen mindegy, az itt élő népeknek joguk van az önazonossághoz. Pont ezen az alapon lehet a kinti magyaroknak több jogot, autonómiát követelni.

Nomen Nescio 2009.11.26. 19:04:25

@iii: Nem én tudom rosszul! Azt hiszem, utánna kellene nézned a 19. század kisebbségpolitikai környezetének, és annak tükrében újragondolni a történelmi nézeteidet. Aztán ha ezt megtetted, jó lenne elhagyni a liberális lózungokat. Addig is a párbeszéd értelmetlen!

2009.11.26. 21:19:39

@Nomen Nescio: Hidd el, sokat olvastam róluk, azért mondok ilyeneket. Nincs itt semmiféle lózung. Miért, nem csak a magyar volt az államnyelv? Nem záratott be a magyar kormány több szlovák gimnáziumot is? Számomra a hibák elismerése nem jelenti önmagam feladását, hanem épp ellenkezőleg. Mindig az a szimpatikus, aki beismeri hibáit.

Nomen Nescio 2009.11.27. 17:28:16

"...Nincs itt semmiféle lózung..." Nincs hát -hogy is lenne...
süti beállítások módosítása