HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Részeredmény

2010.04.11. 14:38 Nomen Nescio

A statisztika alapján 13 óráig az országos részvételi arány alacsonyabb, mint négy éve. Ez talán a kiábrándultságból, fásultságból és érdektelenségből adódik.

Délután egy órakor a szavazók 35,88%-a adta le voksát. A legmagasabb részvétel Budapesten volt, 39,6%. (Ábra index.hu)

A választás érvényes és eredményes, ha ...

Az egyéni választókerületben az első forduló akkor érvényes, ha a választók legalább fele szavazott. Ha ez teljesült, úgy akkor eredményes a szavazás, ha egy jelölt megkapta az érvényes szavazatok több mint felét. A területi választókerületben (a megyékben és Budapesten) csak érvényességi küszöb létezik: a választók több mint felének kell szavaznia, ellenkező esetben második fordulóra kerül sor. 

Ha az első forduló nem volt érvényes és eredményes, második fordulót kell tartani. Ezen csak azok a jelöltek vesznek részt, akik az első fordulóban az érvényes szavaztok legalább 15 százalékát elérték. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor a három legtöbb szavazatot elért jelölt „jut tovább”. Ha a választás első fordulója érvénytelen volt, a második fordulóban minden olyan jelölt indulhat, aki az első fordulóban is indult. A második fordulóban 25 százalék feletti részvétel már elegendő, és a legtöbb szavazatot kapott jelöltből lesz képviselő. 

Párom és én már benne vagyunk a statisztikában. A fővárosi 15. választókerület 19. szavazókörzetében voltunk, ahol igazolással szavaztunk. Egyszerűbbnek tűnt együtt ugyanoda menni, mint külön külön máshová...

Amikor odaértünk, érdekes kép fogadott minket. Hosszan kígyózó sor végére irányított egy férfi, fél órát kell majd várni -mondta. Nem mondom, hogy nem lepett meg, de kaptam néhány érdekes információt. Országosan mintegy negyvenezer (máshol azt olvastam, hogy 60000) átkért szavazót regisztráltak, amiből majd' háromezer (2800) a 15. választókerületbe, akiket mind a 19. szavazókörbe regisztráltak...

A reggeli adatok már elmaradtak a legutóbbi részvételi arányoktól, de ez a mi szavazókörünkben nem volt érzékelhető. A legfrisebb információk nem bíztatóak a részvételt illetően. Az biztos, hogy érvényes lesz az eredmény, de leszünk-e elegen? Találgatásokba nem bocsátkoznék, de még elevenen emlékszem 2006-ra. Abban majdnem biztos vagyok, hogy ki nyeri a játékot, bár legutóbb is biztos voltam benne. Akkor elképesztően kicsi volt a különbség a két legnagyobb között.

Hát, nagyon várom már az estét, és az első nem hivatalos eredményeket...

Szólj hozzá!

Címkék: választás részvételi adatok

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr101911946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása