HTML

Díszmagyar - Az álhírgyár

Az oldalon található bejegyzések sajátos véleményt tükröznek, nem pártok vagy politikai csoportok kialakított véleményét mutatják be. Amennyiben az itt olvasottak további gondolatokat ébresztenek, írjon hozzászólást. Tegyen így akkor is ha véleménye nem egyezik a szerző véleményével!

InMemoriam

Nem Nem Soha!

Utolsó kommentek

  • cxc: A veszély a hegymenete optimalizált terepjáróban rejlik. Ha az ilyen szürke autó nagyobb átétbe k... (2014.04.09. 21:12) Orbán Express
  • cxc: Ez volt az első gondolatom ahogy pár nap különbséggel ÉK ban és Iránban is volt rengés :-) (2013.04.11. 17:56) Klasszikus összeesküvés elmélet?
  • Nomen Nescio: Én Európa erejét pont a sokszínű kultúrájában és nem a "globalomaszlagosított" olvasztótégelyben l... (2013.04.09. 21:23) Kétegyország
  • cxc: Megint belepofázom a saját magam hülyeségét :-) Elvégre én is hűséges olvasója vagyok a blogodnak... (2013.04.09. 15:47) Kétegyország
  • cxc: Csak annyira árnyalt amennyire árnyaltnak akarod látni. Próbáld meg elmagyarázni a gyerekednek, ho... (2013.03.25. 14:44) "Kétmagyarország" hány ország?
  • Utolsó 20

Csődöt mondott a választási rendszer?

2010.04.12. 08:02 Nomen Nescio

Hajnali negyed kettőkor fejeződött be a választás első fordulója. Abban a szavazókörben tartott legtovább a voksolás, ahol mi is szavaztunk (Bp 11. kerület. -15. választókerület 19. szavazókör.) Lendvai Ildikó éjjel úgy nyilatkozott, hogy számára felettéb gyanús a kialakult torlódás. Voksturizmust emlegetett, de legalább is utalt rá, és szorgalmazta a vizsgálatot.

A 11. kerület Budapest második legnagyobb kerülete. A 2006-os Bajnai féle választásitörvény-módosítás értelmében minden választókerületben egy szavazókörbe irányították a magukat átkérő, a lakóhelyüktől távol szavazókat.

Számoljunk!

A választás elvileg reggel hattól este hétig tart, ez 13 óra -780 perc. Egy embernek kell nagyjából három perc a választásra az adminisztrációval együtt. Ha nagyvonalú vagyok, akkor csak egy perccel számolok, így 780 perc alatt 780 szavazó adhatja le a voksát. 

Az ominózus választókörben eredetileg is volt közel 900 helyi lakos, de ide sorolták be az átjelentkezőket. 2800 újabb szavazót, ami összesen már 3700 polgár. Hivatalos adatot még nem találtam a valasztas.hu oldalon ebből a szavazókörből (08:41).

A képlet egyszerű, a rendelkezésre álló idővel osszuk el a résztvevők számát. Az eredmény 5 ember percenként... Nézzük máshonnan a résztvevők számát szorozzuk fel az ideálisan szükséges idővel. Így a végeredmény 11100 perc -185 óra! Ha van mondjuk három, de legyen inkább öt szavazófülke, akkor is 37 óra... Akkor kedves Lendvai Ildikó, mi lehet ennek a torlódásnak az oka?

Ilyen még soha nem volt. Korábban a választópolgár azt is kérhette, hol vegyék lajstromba. Reggel óta látszott, hogy nincs rendben ez a szabályozás. Mi fél tíz körül már 30 percet várakoztunk, ez éjjelre négy óra fölé emelkedett. Ráadásul az OVB tragikusan kezelte a kialakult helyzetet. Talán az egyetlen jó döntés, hogy a 19 óráig a sorba beállókat engedték leszavazni, viszont a kampáncsend körüli bonyodalmak egyszerűen tragikomikusak voltak.

Elképesztő volt, hogy a választásra jogosultak alig egy százalékára hivatkozva a másik több millió polgár (és a nemzetközi csatornák)  nem értesült a részeredményekről. Nem tudom, hogy lehetett volna okosan kezelni a helyzetet. Az OVB elnöke politikai felelősségről beszélt, illetve a helyi jegyzők szervezői kötelezettségeiről. Ugyanakkor a törvény értelmében a jegyzők mozgástere is igen szűk volt, nem oszthatták további szavazókörökbe az átjelentkezőket... Az viszont igaz, hogy a választókat az utcán ácsorogtatni megdöbbentő módszer.

Ha a várakozók háta mögött este hétkor bezárják az ajtókat, akkor egyértelmű, hogy ki ért oda időben, illetve egyértelműen védhető a kampánycsend. Legalább is korlátozható a kívülről érkező információ áradat... Bár én akkor sem tudok elfeledkezni a több órás várakozásról!

Az előzetes bejelentés alapján néhány médium hétkor elkezdte közölni a rendelkezésére álló adatokat, majd negyed nyolckor az OVB elnöke újabb közlése értelmében mégis kiterjesztették a kampánycsendet a teljes országra.

Végül negyed tizenegykor feloldották a hírzárlatot. Addig azoban a pártok belső értesüléseit és a kiszivárogtatott részeredményeket leszámítva az átlagember nem rendelkezett hiteles információkkal. Ahogy a külföldi tudósítók sem. csúnya önképrombolás volt ez, hiszen eddig arra lehettünk büszkék, hogy milyen gyorsan jönnek az első nem hivatalos adatok.

Az is igaz, hogy a hírzárlat ellenére a feldolgozás természetesen működött, aminek következtében a hírzárlat feloldását követően már 90 százalék feletti feldolgozottsági adatokat közölt a választási központ.

Az eredmények között is volt néhány meglepő fordulat, de errőlmár majd egy másik bejegyzésben...

1 komment

Címkék: választás

A bejegyzés trackback címe:

https://diszmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr911913653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lószúnyog 2010.04.12. 09:56:16

Hello!
Normális esetben (pl. ha Magyarország mondjuk jogállam lenne), akkor a szavazóhelyiségeket 19 órakor bezárták volna, és aki nem állt akkor az előtérben, azt nem engedték volna be.(ahogy az a törvényben áll)
Így azok akik kint maradtak szépen panasszal élhettek volna, vagy ostromolhatták volna az OVB székházat, stb, hogy jogos követelésüknek-mely szerint az urnához járulhassanak- érvényt szerezhessenek.Ezek után az OVB-nek önkritikát kellett volna gyakorolni, gyorsan kivizsgálni, hogy ezt az egyszerű számítási műveletet, melyik elemi osztályt el nem végzett ember nem számolta ki, és akkor szépen lemondott volna az elnök, a stb. ÉS abban a kerületben vagy érvényelenítették volna a választást, és egy hét múlva újat írtak volna ki, vagy akármi, tök mindegy.
DE így, hogy hol kampánycsend volt, hol nem, az OVB kutyakomédiába illő tanácskozását kellett néznünk az helyett, hogy az eredményekért izgulhattunk volna, ez nem csak a jóerkölcsbe ütközik, hanem sárba tiporja a demokráciát, jogállamot.
süti beállítások módosítása